Nalewka na poziomkach

Oryginalny trunek do domowego barku - nalewka na poziomkach smakuje wyśmienicie! Przepis wymaga cierpliwości, ale smak i efekt gwarantują trud. Nalewka na poziomkach najlepiej smakuje zimą.

alkohole

Ocena:

(średnia 4.46 z 156 głosów)

Składniki:

  • 1 kg poziomek leśnych
  • 1 l czystej wódki
  • 3/4 kg cukru
  • sok z 1 i 1/2 dużej cytryny

Kroki wykonania:

  • Wyszypułkowane owoce wrzucamy do słoja i zalewamy alkoholem, zakręcamy i odstawiamy w słoneczne miejsce (np. parapet kuchenny). Od czasu do czasu potrząsamy, po 12 godz. przesączamy przez filtr do kawy.
  • Z cukru i półtorej szklanki wody gotujemy syrop, pod koniec gotowania dodajemy sok z cytryny. Gorący syrop wlewamy do słoja z owocami, mieszamy i natychmiast wstawiamy do miski z lodowatą wodą (aby schłodzić płyn).
  • Rozlewamy do butelek z ciemnego szkła i odkładamy do piwnicy na min. 3 miesiące.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 6/2017

Porady

Zobacz przepis: domowe lody poziomkowo-truskawkowe

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy