Murzynek z jabłkami

Bardzo dobre ciasto, łatwe do przygotowania.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 3 szkl. mąki tortowej
  • 1,5 szkl. cukru
  • 1,5 szkl. oleju
  • 6 jajek
  • 0,5 szkl. wody
  • 3 łyżki kakao
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 opak. cukru waniliowego
  • 1 słoik pieczonych jabłek
  • polewa (dodatkowo)

Przygotowanie

  1. Do miski wsypać mąkę, cukier, olej, wodę, jajka, proszek do pieczenia i cukier waniliowy. Całość miksować na najniższych obrotach. Dodać kakao i sodę. Znów miksować. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec ok. 30 min. Po wyjęciu ciasto musi wystygnąć. Po wystygnięciu ciasto przekroić wzdłuż na pół, jedną z nich posmarować dosyć grubą warstwą jabłek. Połowy ciasta lekko do siebie docisnąć. Można polać polewą, posypać cukrem pudrem lub wiórkami kokosowymi.
deser dla dzieci jabłka ciasto kakao polewa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze