Murzynek inaczej

Proste ciacho w sam raz dla amatorów pieczenia, a jak pachnie!

tortymurzynekciasto czekoladoweDeseryponcz

Czas przygotowania:
150 min.
Ocena:

(średnia 4.48 z 162 głosów)

Składniki:

  • 250 g cukru
  • 300g mąki
  • 250ml mleka
  • 150ml oleju
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki dowolnego dżemu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 torebki herbaty Lipton Vanilla Caramel
  • 120ml amaretto
  • 1 mały słoik kwaskowatej marmolady lub dżemu (tutaj marmolada z mirabelek)
  • 100g czekolady deserowej
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki mleka

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cukier, mąkę i sodę wsypać do misy i dokładnie wymieszać. Dodać 250ml mleka oraz olej i miksować za pomocą robota kuchennego. W czasie miksowania wbić jajo, dodać 2 łyżeczki dowolnego dżemu, cynamon i kakao. Miksować jeszcze kilka minut aż wszystko się dokładnie połączy. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto, które powinno być rzadkie, wlać do formy i włożyć do gorącego piekarnika. W piekarniku elektrycznym piec 90 (dziewięćdziesiąt) minut w temperaturze 140 (sto czterdzieści) stopni na najniższym poziomie z termoobiegiem. Gdy ciasto już wystygnie, należy przekroić je na trzy placki. Z 2 torebek Liptona robimy szklankę mocnej herbaty, studzimy i mieszamy z amaretto. Następnie pierwszy placek kładziemy na dużym talerzu i nasączamy 1/3 ponczu oraz smarujemy połową marmolady. Kładziemy drugi placek na wierzchu i powtarzamy czynności. Następnie kładziemy trzeci placek, ale ten tylko nasączamy resztą ponczu. Przygotowujemy polewę czekoladową: wrzucamy czekoladę, masło i 4 łyżki mleka do garnka, rozpuszczamy wszystko w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto oczywiście pachnie nieziemsko, ale pełnia aromatu rozkwita po spróbowaniu pierwszego kęsa. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy