Murzynek inaczej

Proste ciacho w sam raz dla amatorów pieczenia, a jak pachnie!

tortymurzynekciasto czekoladoweDeseryponcz

Czas przygotowania:
150 min.
Ocena:

(średnia 4.46 z 163 głosów)

Składniki:

  • 250 g cukru
  • 300g mąki
  • 250ml mleka
  • 150ml oleju
  • 1 jajo
  • 1 łyżeczka sody
  • 2 łyżeczki dowolnego dżemu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżki kakao
  • 2 torebki herbaty Lipton Vanilla Caramel
  • 120ml amaretto
  • 1 mały słoik kwaskowatej marmolady lub dżemu (tutaj marmolada z mirabelek)
  • 100g czekolady deserowej
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki mleka

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Cukier
  • mąkę i sodę wsypać do misy i dokładnie wymieszać. Dodać 250ml mleka oraz olej i miksować za pomocą robota kuchennego. W czasie miksowania wbić jajo
  • dodać 2 łyżeczki dowolnego dżemu
  • cynamon i kakao. Miksować jeszcze kilka minut aż wszystko się dokładnie połączy. Tortownicę o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto
  • które powinno być rzadkie
  • wlać do formy i włożyć do gorącego piekarnika. W piekarniku elektrycznym piec 90 (dziewięćdziesiąt) minut w temperaturze 140 (sto czterdzieści) stopni na najniższym poziomie z termoobiegiem. Gdy ciasto już wystygnie
  • należy przekroić je na trzy placki. Z 2 torebek Liptona robimy szklankę mocnej herbaty
  • studzimy i mieszamy z amaretto. Następnie pierwszy placek kładziemy na dużym talerzu i nasączamy 1/3 ponczu oraz smarujemy połową marmolady. Kładziemy drugi placek na wierzchu i powtarzamy czynności. Następnie kładziemy trzeci placek
  • ale ten tylko nasączamy resztą ponczu. Przygotowujemy polewę czekoladową: wrzucamy czekoladę
  • masło i 4 łyżki mleka do garnka
  • rozpuszczamy wszystko w kąpieli wodnej i dokładnie mieszamy aż do połączenia wszystkich składników. Tak przygotowaną polewę wylewamy na wierzch ciasta. Ciasto oczywiście pachnie nieziemsko
  • ale pełnia aromatu rozkwita po spróbowaniu pierwszego kęsa. Smacznego!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy