Murzynek

Doskonały dodatek do kawy lub herbaty.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
21 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • CIASTO
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki wody
  • 2 szklanki mąki
  • 5 jajek
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • MASA
  • 1/2 l śmietany 18% np. łaciata
  • 10 łyżek cukru
  • 2 galaretki np.cytrynowe
  • 1 szklanka gorącej wody
  • POLEWA- przepis znajduje się w przepisie na ciasto budyniowe.

Przygotowanie

  1. CIASTO: zagotować wodę, kakao, margarynę i cukier. Gdy wystygnie dodać mąkę, żółtka, proszek do pieczenia. Z białek ubić sztywną pianę, dodać do ciasta, lekko wymieszać.Wlać do formy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą. Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut.
  2. Przestudzić i przekroić na dwa placki.
  3. MASA; galaretki dokładnie rozpuścić w 1 szklance gorącej wody. Śmietanę ubijać z cukrem. Gdy galaretki zaczną tężeć dodawać małym strumieniem do śmietany i dalej miksować. Jeżeli masa jest jeszcze za rzadka, wstawić na chwilę do lodówki.
  4. Masę wyłożyć na jeden placek przykryć drugim i polać polewą. Udekorować np. posypką do ciasta lub wg własnego uznania.
  5. Polewa w przepisie na ciasto budyniowe.
przekąska deser dla dzieci ciasto kakao galaretka polewa masa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze