Muffinki z malinami

Ocena:

4.42 (194)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Muffinki z malinami są puszyste, miękkie w środku, wypełnione świeżymi owocami (poza sezonem mogą być też mrożone) – wręcz nie mają prawa się nie udać. Kochają je fani słodkości w każdym wieku! Co niezwykle istotne - po niewielkiej modyfikacji składników - mogą jeść także osoby na diecie bezglutenowej. Dodatkowo są niezwykle proste w przygotowaniu, a koszty potrzebnych składników nie są wysokie. Jeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie sprawdźcie nasz przepis na muffinki malinowe. 

Składniki:

  • mąka pszenna  260 g

  • cukier drobny  160 g

  • proszek do pieczenia  8 g

  • jajka  2 szt.

  • olej  120 ml

  • mleko  250 ml

  • maliny  150 g

Muffinki z malinami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Suche składniki: mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewamy do dużej miski. Dodajemy cukier i dokładnie mieszamy.

  • Krok 2:

    Mokre składniki: w osobnym naczyniu łączymy jajka, olej i jogurt naturalny.

  • Krok 3:

    Maliny: płuczemy i odstawiamy do osuszenia.

  • Krok 4:

    Piekarnik: rozgrzewamy go do temperatury 180°C.

  • Krok 5:

    Ciasto na muffinki: suche składniki dodajemy do mokrych. Całość mieszamy, aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Gotową masę przekładamy papilotek. Wypełniamy je do 2/3 wysokości. Do każdej wciskamy po kilka sztuk malin.

  • Krok 6:

    Pieczenie: muffinki z malinami wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 20 minut lub do suchego patyczka. 

Porady

  • Z podanej proporcji wyjdzie nam 12 sztuk muffinek z malinami.
  • By upewnić się, że muffinki są idealnie dopieczone warto nakłuć je drewnianym patyczkiem. Jeśli po wyjęciu jest suchy i nie znajdują się na nim żadne resztki ciasta, to znaczy, że są gotowe. W przeciwnym wypadku należy nieco wydłużyć czas pieczenia. 
  • Jeśli chcemy przygotować je w nieco zdrowszej wersji, możemy zastąpić cukier ksylitolem, erytrytolem lub stewią. Polecamy spróbować także naturalnie słodkich babeczek bananowych z malinami bez cukru – są pyszne!
  • Po wystudzeniu muffinki malinowe należy przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku – wtedy zachowają świeżość przez około 2–3 dni. Gotowe, całkowicie wystudzone muffinki można także mrozić. Należy jednak pamiętać, by wyjąć je z zamrażalnika przed upływem 3 miesięcy. 
  • Chcecie zaserwować muffinki z malinami osobom na diecie wegańskiej? Żaden problem – wystarczy lekko zmodyfikować podany powyżej przepis. W takiej wersji, jogurt naturalny należy zastąpić jego roślinną alternatywą na bazie soi, owsa, orzechów nerkowca lub kokosa. Z kolei zamiast jajek do masy dodaje się rozgniecione przy pomocy widelca, dojrzałe banany. Można też użyć w tym celu siemienia lnianego. Tak przygotowane, wegańskie muffinki malinowe smakują równie dobrze, co ich klasyczna wersja.
  • Podany powyżej przepis można także dostosować do wymagań osób z celiakią. By przygotować bezglutenowe muffiny z malinami, należy zastąpić mąkę pszenną mieszanką mąki ryżowej (130 g) i kukurydzianej (130 g). Warto też upewnić się, że proszek do pieczenia oznaczony jest certyfikatem przekreślonego kłosa. 
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Przepis na muffinki z malinami – inne wersje

Najprostsze muffinki można przygotować na bazie zaledwie kilku składników. Wystarczą mąka, jajka, mleko, cukier, olej i proszek do pieczenia. Przepis ten można jednak modyfikować na wiele sposobów. 

  • Fanom słodkości z pewnością przypadną do gustu muffiny czekoladowe z malinami. Ich przygotowanie nie różni się znacznie od podstawowej wersji wypieku. Wystarczy dodać do masy około 150 g czekolady roztopionej w kąpieli wodnej (i wymieszanej z masłem) oraz 50 g czekolady połamanej na drobne kawałeczki. W najłatwiejszej wersji, można też dorzucić do nich dropsy czekoladowe. 
  • Muffiny cytrynowe z malinami to propozycja o mniej wyczuwalnej słodyczy. Do których dodaje się skórkę z cytryny i sok, dzięki temu aromat jest mocno wyczuwalny.

Jakie maliny wybrać - świeże czy mrożone? 

Maliny kojarzą się nam zazwyczaj z latem, słońcem i urlopem. Pełnia sezonu sprzyja jedzeniu ich pod rozmaitymi postaciami – można dodawać je do domowych lodów, sorbetów koktajli, placków, tart i oczywiście muffinek. Owoce idealnie komponują się z ich miękkim ciastem, tworząc lekką, puszystą całość. 

Muffinki malinowe można jednak piec, nie tylko w okresie wakacyjnym. Poza sezonem wystarczy po prostu zamienić owoce świeże na mrożone. Wbrew pozorom, owa zmiana nie ma wielkiego wpływu na walory smakowe gotowego deseru. Różnica jest niemalże niewyczuwalna. Przygotowując muffinki z mrożonymi malinami, należy jednak pamiętać, by dobrze rozmrozić owoce przed dodaniem ich do ciasta.

Warto jeszcze zaznaczyć, że do upieczenia słodkich, domowych muffinek dobrze sprawdzą się nie tylko maliny. Jeśli akurat nie macie ich pod ręką (albo za nimi nie przepadacie), można je zastąpić truskawkami, borówkami, jeżynami, wiśniami, gruszkami lub jabłkami – w tym zakresie panuje niemal całkowita dowolność.

Polecamy przepisy na muffinki w różnych smakach.

Jak udekorować muffinki z malinami?

Muffiny z malinami w zasadzie nie wymagają dekoracji – same w sobie prezentują się niezwykle apetycznie. Jeśli macie jednak odrobinę czasu możecie:

  • oblać ich wierzch domową polewą czekoladową na bazie czekolady gorzkiej lub białej,
  • równie dobrze sprawdzi się w tym celu klasyczny lukier,
  • krem, wystarczy ubić śmietankę kremówkę z serkiem mascarpone i cukrem pudrem. By ułatwić sobie jego nakładanie, warto skorzystać z rękawa cukierniczego,
  • przed pieczeniem obsypać posiekanymi na drobno orzechami (pistacjami, orzeszkami ziemnymi lub nerkowcami),
  • posypać wierzch połamaną na kawałki czekoladą. Tak przygotowane, muffinki z malinami i białą czekoladą z pewnością przypadną im do gustu, a dodatkowo będą pięknie prezentować się po upieczeniu,
  • po upieczeniu posypać je cukrem pudrem, ale muszą być przestudzone lub zanim wsadzimy je do piekarnika dodatkowo obsypać je cukrem trzcinowym lub muscovado.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne