Muffiny z żurawinami

Przepis na muffiny z dużą ilością żurawiny

Deserymuffinki

Czas przygotowania:
35 min.
Ocena:

(średnia 4.55 z 179 głosów)

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2/3 szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 łyżki kakao
  • łyżeczka przyprawy korzennej
  • 3/4 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki mleka
  • 6 dag masła
  • roztopionego
  • duże jajko
  • szklanka świeżych
  • mrożonych lub suszonych żurawin

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W jednym naczyniu mieszamy składniki sypkie: przesianą mąkę
  • cukier
  • proszek do pieczenia
  • sodę
  • przesiane kakao i przyprawę korzenną. W drugim naczyniu składniki mokre: maślankę
  • mleko
  • masło
  • lekko roztrzepane jajko.
  • Łączymy zawartość obu naczyń i mieszamy widelcem lub łyżką
  • nie miksujemy. Jeśli ciasto będzie zbyt gęste
  • dodajemy odrobinę mleka. Na końcu dodajemy żurawiny
  • mieszamy.
  • Formę do muffinek wykładamy papilotkami. Ciasto wykładamy prawie do pełna papilotek. Pieczemy ok. 25 min w temp. 170°C
  • do zrumienienia. Wyjmujemy
  • studzimy na kratce.

Porady

Przepis pochodzi z książki Doroty Świątkowskiej "Moje wypieki. Wielki Powrót"

Zobacz też przepis na muffiny z porzeczkami

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy