Ciasto piernikowe

Ocena:

4.49 (171)

  • 2 godz. 30 min.

Ciasto piernikowe z miodem, z polewą krówkową, posypane kruszonymi krówkami zaskoczy głównym składnikiem. Jako bazę wykorzystujemy.... buraki! Porcja na tortownicę 24–26 cm.

Składniki:

  • 2 buraki (ok. 500 g) + mały burak do dekoracji
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 150 g mąki pszennej
  • łyżka przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 250 g masła + 1 łyżka
  • 3 łyżki miodu
  • puszka kajmaku
  • kilka cukierków krówek

Ciasto piernikowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Myjemy buraki
  • osuszamy
  • zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez 60 min. Wyjmujemy z piekarnika
  • studzimy
  • obieramy; dwa ścieramy na tarce
  • na małych oczkach
  • trzeci kroimy w cienkie plasterki.
  • Mieszamy mąkę
  • przyprawę do pierników
  • kakao i proszek do pieczenia. Ubijamy jajka z cukrem
  • rozpuszczamy masło i stopniowo
  • cały czas mieszając
  • dodajemy do jajek wraz z miodem. Łączymy i mieszamy mokre składniki z suchymi.
  • Tortownicę smarujemy masłem
  • wylewamy ciasto
  • pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 50–60 min. Wyjmujemy i studzimy.
  • Puszkę z kajmakiem zanurzamy we wrzątku
  • otwieramy
  • smarujemy ciasto. Na wierzchu kładziemy plasterki pieczonego buraka i pokruszone krówki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Zobacz też: domowa przyprawa do pierników

Sprawdź przepis na: domowe krówki

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne