Ciasto piernikowe

Ciasto piernikowe z miodem, z polewą krówkową, posypane kruszonymi krówkami zaskoczy głównym składnikiem. Jako bazę wykorzystujemy.... buraki! Porcja na tortownicę 24–26 cm.

Dodany przez:

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 2 buraki (ok. 500 g) + mały burak do dekoracji
  • 200 g mlecznej czekolady
  • 150 g mąki pszennej
  • łyżka przyprawy do pierników
  • 2 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 50 g cukru
  • 250 g masła + 1 łyżka
  • 3 łyżki miodu
  • puszka kajmaku
  • kilka cukierków krówek

Przygotowanie

  1. Myjemy buraki, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 200°C przez 60 min. Wyjmujemy z piekarnika, studzimy, obieramy; dwa ścieramy na tarce, na małych oczkach, trzeci kroimy w cienkie plasterki.
  2. Mieszamy mąkę, przyprawę do pierników, kakao i proszek do pieczenia. Ubijamy jajka z cukrem, rozpuszczamy masło i stopniowo, cały czas mieszając, dodajemy do jajek wraz z miodem. Łączymy i mieszamy mokre składniki z suchymi.
  3. Tortownicę smarujemy masłem, wylewamy ciasto, pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180°C przez 50–60 min. Wyjmujemy i studzimy.
  4. Puszkę z kajmakiem zanurzamy we wrzątku, otwieramy, smarujemy ciasto. Na wierzchu kładziemy plasterki pieczonego buraka i pokruszone krówki.
  5. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Wskazówki

Zobacz też: domowa przyprawa do pierników

Sprawdź przepis na: domowe krówki

ciasto piernikowe
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy