Moje Faworki

szybki i bardzo prosty przepis :).. Polecam

Dodany przez:

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
8 porcji
Ocena:

(średnia 3.71 z 7 głosów)

  • Danie dla dzieci

Składniki

  • 1 kg mąki tortowej
  • 1 kostka masła miękkiego
  • 5 jaj
  • 1 proszek do pieczenia
  • 1 cukier waniliowy
  • małą śmietanę 18
  • 1 szkl. cukru
  • cukier puder do posypania
  • olej do smażenia

Przygotowanie

  1. Ciasto:
  2. mąkę posiekać z masłem a następnie cukier utrzeć z jajkami , utarte jajka dodać do masy masłowej dodać śmietanę,proszek do piecz. , i cukier waniliowy i dokładnie ugnieść ciasto.
  3. Ciasto ma mieć troszkę lżejszą konsystencję niż kruche ciasto,
  4. gotowe ciasto wkładamy do szklanego naczynia i wkładamy do lodówki na godzinę .
  5. Po godzinie wstawiamy olej na małym ogniu,
  6. wyciągamy ciasto z lodówki dzielimy na 4 , i wałkujemy jak na makaron ,
  7. ciasto kroimy w pasy o szerokości 3-4 cm , potem pasy dzielimy na mniejsze kawałki, nacinamy każdy pasek po środku i zawijamy, i mamy gotowe faworki do smażenia.
  8. Smażenie:
  9. rozgrzewamy olej na większej patelni najlepiej wok
  10. wrzucamy po 3-4 faworki smażymy
  11. gdy faworki się zarumienią przewracamy je na plecy :P
  12. wyciągamy i posypujemy cukrem pudrem bądź czekoladą.
  13. Smacznego!!! :)
przekąska deser dla dzieci faworki chrusty
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze