mąkę posiekać z masłem a następnie cukier utrzeć z jajkami , utarte jajka dodać do masy masłowej dodać śmietanę,proszek do piecz. , i cukier waniliowy i dokładnie ugnieść ciasto.
Ciasto ma mieć troszkę lżejszą konsystencję niż kruche ciasto,
gotowe ciasto wkładamy do szklanego naczynia i wkładamy do lodówki na godzinę .
Po godzinie wstawiamy olej na małym ogniu,
wyciągamy ciasto z lodówki dzielimy na 4 , i wałkujemy jak na makaron ,
ciasto kroimy w pasy o szerokości 3-4 cm , potem pasy dzielimy na mniejsze kawałki, nacinamy każdy pasek po środku i zawijamy, i mamy gotowe faworki do smażenia.
Smażenie:
rozgrzewamy olej na większej patelni najlepiej wok
wrzucamy po 3-4 faworki smażymy
gdy faworki się zarumienią przewracamy je na plecy :P
wyciągamy i posypujemy cukrem pudrem bądź czekoladą.
Komentarze