Faworki

Dodany przez:

Składniki

  • 25 dag mąki
  • 5 żółtek
  • 2 łyżeczki gęstej śmietany
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1 łyżeczka octu, soku z cytryny lub alkoholu
  • 1 litr Oleju Beskidzkiego
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania

Przygotowanie

  1. Z mąki, żółtek, śmietany, cukru i octu zagnieść ciasto tak i twarde jak na pierogi.
  2. Dokładnie je wyrobić i wybić wałkiem, by się napowietrzyło i odstawiać na 30 min.
  3. Ciasto bardzo cienko rozwałkować, pokroić na pasy długości 10-12 cm i szerokości 2-3 cm.
  4. Naciąć je po środku, przez otwór przewlec jeden koniec i przeciągnąć. Faworki wkładać na rozgrzany Olej Beskidzki i zrumienić po obu stronach.
  5. Co jakiś czas wrzucać kawałek surowego ziemniaka. Po usmażeniu ułożyć na bibułę dla osączenia, przełożyć na półmiski i posypać cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym.

Wskazówki

Stoi za nim i jakość, i tradycja. Produkowany od ponad 90 lat polski olej Beskidzki to źródło cennych kwasów tłuszczowych i codziennych kulinarnych inspiracji.

 

Codziennie w kuchni

 

Rzepakowy olej Beskidzki ma uniwersalne zastosowanie – nadaje się do użycia na ciepło, w smażeniu i pieczeniu, jak i na zimno – w sałatkach i surówkach. Jego łagodny i neutralny smak pasuje do wielu dań, nie zakłóca finalnego efektu.

 

 

Dzięki temu łatwo wprowadzić olej do codziennej diety, co może być ogromną korzyścią dla zdrowia i samopoczucia. Dzięki zawartości kwasu alfa-linolenowego (ALA), należącego do kwasów omega-3, pomaga w utrzymaniu prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Korzystne działanie występuje w przypadku spożywania 2 g ALA dziennie, co odpowiada 2,5 porcji (25 ml) oleju. 

 

Wysoka zawartość witaminy E pomaga komórkom zwalczać wolne rodniki, niwelując tym samym skutki stresu oksydacyjnego – stanu niezwykle szkodliwego dla zdrowia, będącego przyczyną wielu groźnych chorób, na przykład nowotworów.

 

Wysokie standardy produkcji

 

Olej Beskidzki, czysty olej rzepakowy tłoczony z nasion rzepaku polskiego pochodzenia. Producent odpowiedzialnie dba o jakość nasion, zasiewu i skup rzepaku, a następnie pieczołowicie pozyskuje z nich olej metodą głębokiego tłoczenia – to sposób najbardziej ekologiczny przy tej skali produkcji. Następnie olej jest rafinowany, filtrowany na zimno i butelkowany – w ten sposób powstaje produkt o bardzo wysokich właściwościach odżywczych i użytkowych. 

 

Olej Beskidzki – znaki szczególne:

- czysty olej rzepakowy 100%

- z pierwszego tłoczenia

- bez ekstrakcji

- filtrowany na zimno

- wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych, źródło kwasów omega-3

- wysoka zawartość naturalnej witaminy E

- polski producent

Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze