mini oponki

prosty i szybki

Dodany przez:

mini oponki

Pączki, racuchy i faworki

Czas przygotowania:
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 3.6 z 5 głosów)

Składniki

  • 5 jaj
  • 1 kg mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szkl. śmietany 18%
  • 1 szkl cukru
  • 2 op. duże cukru waniliowego
  • 100g masła lub margaryny

Przygotowanie

  1. 100g masła rozpuścić, zostawić do przestygnięcia, jaja, cukry razem ubić. Do powstałej masy dodać mąkę, proszek do pieczenia, ostudzone masło, wszystko wyrobić na ciasto. ciasto rozwałkować do grubości ok 5 mm. wykrawać od kieliszka małe kułeczka, środkowe wykrawać z zakrętki od aromatów do ciast, do głębokiego rondla wlać olej, na rozgrzany olej wykładać oponki, smażyć aż ciasto się zarumieni i wypłyną na wiechrz posypać cukrem pudrem
  2. Jeśli chcemy otrzymać oponki serowe, to przy wyrabianiu ciasta możemy dodać 250 g zmielonego białego sera,do smaku dodać aromat cytrynowy
deser desery ciastka slodkosci oponki
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze