Marynowane Polędwiczki Wieprzowe z Piekarnika

Polędwiczki upieczone w ten sposób są soczyste i baaardzo smaczne - są idealnym gorącym daniem obiadowym.

Dodany przez:

Polędwiczki po wyjęciu z formy zawinąć w folię aluminiową - na tłuszczu po zapiekanu zrobić sos. Podałem z białymi kluskami i czerwoną kapustą.

Mięsne

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • 2 polędwice wieprzowe
  • przyprawy: sól / pieprz
  • MARYNATA
  • 8 łyżek oleju (rzepakowego)
  • 3 łyżki sosu sojowego (indonezyjskiego)
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 płaska łyżeczka miodu (ciekłego)
  • 3 ząbki czosnku (przecisnąć przez praskę)
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich (suszone)
  • 1 łyżeczka oregano (suszone)
  • 1 łyżeczka rozmarynu (suszony)
  • 1/2 łyżeczki tymianku (suszony)
  • 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu

Przygotowanie

  1. ► MARYNATA : do naczynia wlać olej rzepakowy, ocet balsamiczny, sos sojowy i miód, wszystko dokładnie wymieszać, żeby ciecze dobrze się połączyły. Następnie dodać czosnek oraz przyprawy i zioła: oregano, rozmaryn, tymianek, zioła prowansalskie i pieprz i ponownie jeszcze raz wszystko wymieszać.
  2. ► Polędwiczki umyć i starannie wyciąć błony. Mięso naciąć wzdłuż do 3/4 głębokości, następnie rozłożyć w miejscu rozcięcia i lekko rozpłaszczyć dłonią, tak żeby powstał płat mięsa. Mięso natrzeć marynatą i odstawić na całą noc do lodówki, żeby mięso przeżarło i nabrało wyrazistości.
  3. ► Zamarynowane polędwiczki obsmażyć na patelni teflonowej przez około 3 minut z obydwu stron. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać pozostałą marynatą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 - 15 minut w 180 C / Termoobieg /. Upieczone polędwiczki wyjąć z formy, przyprawić solą, pieprzem i zawinąć w folię aluminiową, dzięki temu mięso pozostanie delikatne i soczyste. W tym czasie zrobić sos na tłuszczu po zapiekaniu polędwiczek i można podawać.
wieprzowina miód polędwiczki sos sojowy ocet balsamiczny czosnek
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy