Marynowane polędwiczki wieprzowe z piekarnika

Polędwiczki upieczone w ten sposób są soczyste i bardzo smaczne - są idealnym gorącym daniem obiadowym.

dodany przez: medon medon

polędwiczki wieprzowe

Czas przygotowania:
50min.
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.46 z 166 głosów)

Marynowane polędwiczki wieprzowe z piekarnika - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ► MARYNATA : do naczynia wlać olej rzepakowy
  • ocet balsamiczny
  • sos sojowy i miód
  • wszystko dokładnie wymieszać
  • żeby ciecze dobrze się połączyły. Następnie dodać czosnek oraz przyprawy i zioła: oregano
  • rozmaryn
  • tymianek
  • zioła prowansalskie i pieprz i ponownie jeszcze raz wszystko wymieszać.
  • ► Polędwiczki umyć i starannie wyciąć błony. Mięso naciąć wzdłuż do 3/4 głębokości
  • następnie rozłożyć w miejscu rozcięcia i lekko rozpłaszczyć dłonią
  • tak żeby powstał płat mięsa. Mięso natrzeć marynatą i odstawić na całą noc do lodówki
  • żeby mięso przeżarło i nabrało wyrazistości.
  • ► Zamarynowane polędwiczki obsmażyć na patelni teflonowej przez około 3 minut z obydwu stron. Następnie przełożyć do naczynia żaroodpornego i polać pozostałą marynatą. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec około 10 - 15 minut w 180 C / Termoobieg /. Upieczone polędwiczki wyjąć z formy
  • przyprawić solą
  • pieprzem i zawinąć w folię aluminiową
  • dzięki temu mięso pozostanie delikatne i soczyste. W tym czasie zrobić sos na tłuszczu po zapiekaniu polędwiczek i można podawać.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy