Malinowy budyniowiec z jabłkami

Kruche ciasto z budyniem malinowym i jabłkami.

Dodany przez:

Malinowy budyniowiec z jabłkami

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Kalorie:
230 kcal
Porcje:
25 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • Ciasto:
  • 0,5 kg mąki
  • kostka palmy
  • 1 szklanka cukru
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • Masa budyniowa:
  • 2 budynie malinowe (każdy na 0,5 litra mleka)
  • ok. 4 szklanki mleka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 większe jabłka (twarde)

Przygotowanie

  1. Z margaryny, jajek, mąki (zmieszanej z proszkiem do pieczenia) i cukru zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części (jedna trochę większa). Rozwałkować większą część ciasta i wyłożyć na blachę. Na cieście ułożyć jabłka pokrojone w ósemki. Ugotować budyń i gorący wylać na jabłka. Przykryć rozwałkowaną mniejszą częścią ciasta. Piec w temperaturze 150 stopni przez około 45 minut. Po wystygnięciu posypać cukrem pudrem lub polukrować.
deser jabłka ciasto budyń
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze