Przepisy na dania z jabłkami

2683 przepisów

Jabłka to owoce, którymi nasza kuchnia może się szczególnie pochwalić. Polskie jabłka są cenione nie tylko przez Polaków, to chyba najpopularniejszy owoc w naszym kraju. Nie bez powodu więc zajmuje też ważne miejsce w kuchni. Jabłka pojawiają się zarówno w deserach i ciastach, jak i daniach mięsnych czy rybnych. Jabłka są nie tylko pyszne, ale i zdrowe. Naukowcy mówią o ich wartościach odżywczych, twierdzą też, że regularne spożywanie jabłek wzmacnia odporność, wspomaga odchudzanie czy oddala ryzyko zachorowania na cukrzycę. Jabłka świetnie smakują same, na surowo, najlepiej jedzone ze skórką, ponieważ to właśnie tuż pod nią kryje się najwięcej cennych dla naszego zdrowia mikroelementów. W naszym zestawieniu znajdziecie mnóstwo inspirujących przepisów z jabłkami w roli głównej. Korzystajcie z nich, bo wszystkie są pyszne.

Przepisy w kolekcji Przepisy na dania z jabłkami

Jabłka - jaka odmiana do czego?

Jabłka coraz częściej są opisywane nazwą konkretnej odmiany. Na małych naklejkach znajdujących się na owocach przeczytacie, jaką odmianę akurat trzymacie w ręku. W zależności od tego, co zamierzacie przygotować, możecie wybrać inne jabłka, dopasowane do potrawy. 

Do szarlotki lub jabłecznika najlepiej pasują papierówki. To jabłka o charakterystycznym kwaskowym smaku i zwartym miąższu. Dzięki zrobieniu ciasta z ich dodatkiem, wasza szarlotka będzie miała idealny słodko-kwaśny smak. Jonagold pasuje z kolei do sałatek, ale też smażenia czy pieczenia, np. z kaczką lub kurczakiem. Jabłka Szampiony będą za to świetne na soki i przeciery. Do jedzenia od razu nada się za to soczysty Cortland i łagodny Delikates.

Artykuły powiązane

przechowywanie żywności w lodówce
04.05.2020

Jak przechowywać żywność, aby jak najdłużej pozostała świeża?

Przechowywanie żywności w odpowiednich warunkach pozwala dłużej cieszyć się jej świeżością i smakiem. Niestety wciąż nie zdajemy sobie z tego sprawy, przez co ogromna ilość jedzenia się psuje i traci swoje walory jakościowe. Zastosowanie się do zasad prawidłowego przechowywania żywności pozwala również lepiej planować posiłki, gdyż jesteśmy bardziej świadomi, które produkty należy zjeść w pierwszej kolejności, by się nie zepsuły. Poznaj kilka prostych wskazówek i naucz się jak przechować, by nie zmarnować.

Czarna rzepa
18.02.2020

Czarna rzepa nie tylko do surówki. Zapomniany produkt wraca

Duże czarne kule, które jesienią i zimą można spotkać na targowiskach, aż proszą się, żeby zabrać je ze sobą do domu. A warto, bo czarna rzepa to remedium na wiele dolegliwości i naturalny lek na schorzenia wątroby. Pasuje do surówek i sałatek wszelkiego rodzaju, choć czarną rzepę można podać też na ciepło. W cyklu "Smak" przybliżamy ten niedoceniany produkt w kuchni.

Jabłka
30.09.2019

Gatunki jabłek, które warto znać

Polska jest od lat największym producentem jabłek w Europie, ale mieszkańcy naszego kraju wciąż jedzą zbyt mało tych owoców, choć liczba ich odmian przyprawia o zawrót głowy. Które gatunki jabłek zasługują na szczególne zainteresowanie?

marmolada
30.09.2019

Marmolada z pigwy i jabłek

Zwykła marmolada z jabłek dzięki pigwie nabierze więcej smaku.

szarlotka
28.09.2019

Szarlotka na patyku

Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby szarlotki. Tym razem robimy ją na patyku.

Pierogi z kaszanką
25.09.2019

Niedaleko pada jabłko od… Lobo Bistro

Gdybym miała wybrać jeden kulinarny symbol naszego kraju, istnieje duże prawdopodobieństwo, że postawiłabym na jabłko. Ciągle wydaje mi się ono jednak trochę niedoceniane, zwłaszcza w restauracjach. Tym bardziej cieszy, że powstało miejsce, które całą kartę oparło na daniach z jabłkiem – w cyklu Smaczne miejsca odwiedzamy Lobo Bistro.

Flavia Borawska
21.02.2019

Przytulam jedzeniem - wywiad z Flavią Borawską

Jako dziecko zajadała steki, a zamiast deseru pochłaniała kolejną porcję pierogów. W jej polsko-włoskim domu jedzenie było niezmiernie ważne. Szefowa kuchni restauracji Opasły Tom opowiada nam, jak miksuje smaki z różnych kultur i dlaczego nie marzy o gwiazdkach. W cyklu „Człowiek od kuchni” rozmawiamy z Flavią Borawską.

racuchy
12.10.2018

Racuchy drożdżowe z jabłkami

Wyrośnięte racuchy drożdżowe z jabłkami to propozycja na śniadanie lub deser. Chrupiące z zewnątrz, mięciutkie w środku. Obowiązkowo posyp cukrem pudrem przed podaniem.

Szarlotka - prosty przepis
27.08.2018

Szarlotka sypana, królewska czy szarlotka z budyniem? Szarlotka na 7 sposobów

W cyklu "Smak" podpowiadamy, jak najsmaczniej wykorzystać sezonowe produkty. Czas na jabłka! Za nimi idzie najprostsza szarlotka sypana, zjawiskowa szarlotka z bezą, pyszna szarlotka z pianką... To tylko część z propozycji. Sprawdźcie przepisy w galerii na szarlotki, które zrobią furorę na stole!

Ocet jabłkowy
09.08.2018

Ocet jabłkowy - przepis nie tylko na odchudzanie

W kuchni ocet jabłkowy zajmuje istotne miejsce - przyda się do dressingów, sałatek czy przetworów. Popularnością cieszy się też ocet jabłkowy używany w kuracjach odchudzających - odpowiednio stosowany pomaga zrzucić nadmiar kilogramów. Jak zrobić domowy ocet jabłkowy? Oto przepis i kilka faktów o tym produkcie.