Karmelowy Jabłecznik

Pyszna Tarta Jabłkowa

Ciastaciasto z jabłkamijabłeczniktartyDeserykarmel

Czas przygotowania:
80 min.
Kalorie:
360.00 kcal
Ocena:

(średnia 4.53 z 171 głosów)

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 łyżki cukru kryształu
  • 1/2 kostki margaryny
  • 1 kg jabłek
  • 1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
  • 1 łyżka cukru waniliowego
  • 7 łyżek cukru pudru
  • 4 łyżki masła

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • 1. Mąkę przesiej do miski razem z połową łyżeczki soli. Dodaj cukier kryształ, oraz dobrze schłodzoną margarynę. Szybko zagnieć ciasto, dolewając w trakcie 4-5 łyżek lodowatej wody.
  • 2. Z kruchego ciasta uformuj kulę, owiń ją folią spożywczą i wstaw do lodówki na minimum 30 minut, aby się schłodziło. W tym czasie przygotuj karmelowe nadzienie.
  • 3. Jabłka obierz, pokrój na ósemki i przełóż do miski. Skrop sokiem z cytryny i obsyp dokładnie cukrem waniliowym wymieszanym z cukrem pudrem. Na patelni rozpuść masło, wsyp jabłka, smaż 2-3 minuty.
  • 4. Ciasto rozwałkuj na okrągły placek, wylep nim spód i boki formy. Nałóż skarmelizowane jabłka. Wstaw do piekarnika. Piecz jabłecznik 40 minut w temperaturze 190 st.
  • Mała rada: Gdy zamierzasz napełnić tartę owocami, posmaruj ciasto roztrzepanym białkiem i wstaw na 3-5 minut do piekarnika. Dzięki temu kruchy spód nie zmięknie pod wpływem soku wypływającego ze świeżych owoców.

Kalorie: 360.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy