Makaron z kurczakiem w sosie curry to danie, do którego możecie dodać przeróżne warzywa, zioła, a nawet owoce. Wszystko to doskonale się ze sobą skomponuje. Co więcej, lekko słodki, orientalny smak sosu curry nie tylko dobrze smakuje, ale także poprawia nastrój. Można więc śmiało powiedzieć, że jest to danie typu comfort food dla dorosłych i dzieci. Makaron z kawałkami kurczaka w aromatycznym sosie curry zrobicie w niecałe 30 minut.
iStock
(średnia 4.36 z 174 głosów)
Makaron: w dużym garnku gotujemy wodę z łyżką soli i odrobiną oleju. Do wrzątku wsypujemy makaron, mieszamy i gotujemy al dente przez 8–10 minut, po czym wyjmujemy na durszlak.
Przygotowanie kurczaka: mięso myjemy i oddzielamy błonki, kroimy w grubą kostkę ok. 2×2 cm. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, do smaku.
Smażenie: podgrzewamy olej na patelni. Wrzucamy pokrojoną pierś kurczaka i mieszamy, aż mięso zarumieni się równomiernie. Dodajemy przyprawę curry i kurkumę, a następnie zalewamy bulionem.
Zabielanie sosu: dodajemy mleko kokosowe i mieszamy, aż sos będzie jednolity. Gotujemy jeszcze przez 5 min, do odparowania wody i zgęstnienia sosu.
Mieszanie sosu z makaronem: makaron wrzucamy na patelnię i delikatnie mieszamy, aby każda wstążka pokryła się sosem.
Podawanie: makaron z kurczakiem w sosie curry można ozdobić świeżą rukolą lub listkami kolendry.
Porady
- Danie dobrze smakuje także z makaronem spaghetti lub farfalle – w kształcie kokardek.
- Do makaronu z kurczakiem w sosie curry najlepiej jest wybrać mleko kokosowe z dużą zawartością wyciągu z kokosa – idealne będzie 85%.
- Jeśli sos wyszedł zbyt wodnisty, można zagęścić go mąką, rozmieszaną wcześniej w 50 ml zimnej wody.
- Zamiast mleka kokosowego możecie przygotować danie z dodatkiem śmietanki 30% lub 36%.
- Mieszankę curry możecie wykonać samodzielnie – z imbiru, czosnku, papryczki chili, cynamonu i kurkumy. Dobrym pomysłem jest też wcześniejsze przygotowanie sosu curry w słoiku, który będziecie mogli wykorzystać do różnych dań.
Curry to sposób przygotowywania potraw w kuchni indyjskiej – są to warzywa, ryby, mięso lub ser w gęstym sosie z dodatkiem dużej ilości przypraw. Tradycyjnie w kuchni indyjskiej curry podaje się z ryżem bądź chlebkami naan, chapati lub bhatura.
W tradycji indyjskiej zioła były ucierane na świeżo, podczas przygotowywania każdego z dań. Dopiero w XVIII w. kolonizatorzy brytyjscy wprowadzili zwyczaj mielenia ich na zapas i przechowywania w postaci proszku lub pasty curry, czyli przypraw zmieszanych z olejem lub ghi – rodzaj indyjskiego masła klarowanego.
Komentarze