Makaron własnej roboty

Jaki jest każdy wie :)

Zupydania z makaronemPrzekąski

Czas przygotowania:
15 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.4 z 183 głosów)

Składniki:

  • 3 jajka
  • 40 dag mąki pszennej
  • 8 łyżek ciepłej wody
  • sól, łyżka oleju

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Jajka,wodę,sól i olej wymieszać na jednolita masę.
  • Przesiać mąkę, wysypać na stół, uformować dołek i stopniowo wlewać przygotowaną masę.
  • Zagnieść ciasto, oprószyć mąką, powinno być sprężyste i niezbyt twarde.
  • Wyrobione ciasto dzielimy na ok trzy części, cieniuteńko rozwałkowujemy na posypanym mąką blacie.
  • Wykrawamy drobne lub długie wstążki i wrzucamy do wrzącej,osolonej wody z odrobiną oleju.
  • Jeśli chcemy zrobić typowy suchy makaron "na następny raz" to rozwałkowane,zwinięte w rulon placki pozostawiamy do przeschnięcia,a następnie cienko kroimy.Przechowujemy w papierowych torbach w suchym miejscu.
  • Smacznego:)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy