Mac n' Cheese - makaron zapiekany z serem

Amerykańska klasyka. Makaron zapiekany z serem jest absolutnym comfort foodem - jeśli potrzebujecie czegoś, co poprawi wam humor, to jest właśnie to!

Zapiekankidania z makaronem

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 168 głosów)

Składniki:

  • 50 dag makaronu zwanego maccheroni, o wyglądzie malutkich kolanek
  • 10 dag mrożonego groszku
  • 5 dag masła
  • 5 dag mąki
  • 600 ml tłustego mleka
  • zgnieciony ząbek czosnku
  • 10 dag startego sera typu cheddar
  • 10 dag gotowanej szynki, pokrojonej w drobną kostkę
  • sól, biały pieprz
  • sok z 1/2 cytryny
  • płaska łyżeczka skórki otartej z cytryny

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Gotujemy makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzamy, gorący łączymy natychmiast z zamrożonym groszkiem, mieszamy i przekładamy do naczynia do zapiekania. Rozgrzewamy piekarnik do temp. 180°C. W garnku rozpuszczamy masło, wsypujemy mąkę, mieszamy, po 2 min dolewamy mleko. Mieszamy tak długo, aż sos zgęstnieje i zacznie stawiać opór.
  • Dodajemy czosnek, połowę sera i szynkę, doprawiamy solą, białym pieprzem, sokiem i skórką z cytryny. Przekładamy cały sos do makaronu, mieszamy. Zasypujemy wierzch resztą sera, wstawiamy na co najmniej 20 min do piekarnika i zapiekamy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Porady

Porcję takiego makaronu można podgrzać w mikrofali, dając na wierzch świeżą porcję sera i 3 łyżki mleka lub śmietanki. Nie zaszkodzi „rozruszać„ smak połówkami pomidorków cherry lub grubą kostką pomidora (bez skóry) dorzuconymi przed odgrzaniem.

Jako dodatek idealne będzie ukręcone osobiście pesto bazyliowe (kupne są zbyt ciężkie). Nie zapominajcie, że razem z bazylią miksować można listki rzodkiewki, rukoli, natkę i rukiew.

W ramach modyfikacji zamieńmy groszek na świeże liście szpinaku, starte drobno różyczki brokułu, kostki przesmażonego boczku. Możemy również przygotować wersję klasyczną tej zapiekanki, opartą wyłącznie na serze, makaronie i mleku – wtedy wierzch, podczas pieczenia, podsypujemy tartą bułką i obrzucamy serem.

Zobacz też: makaron z pomidorami i fasolą

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy