Tiramisu - przepis klasyczny

Klasyczny przepis na włoski deser tiramisu.

Dodany przez: ILoveBake.pl

Tiramisu - przepis klasyczny

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
5 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • 6 żółtek
  • 6 czubatych łyżek cukru pudru
  • 500 g serka mascarpone
  • 4 łyżki amaretto
  • 1 opakowanie biszkoptów okrągłych lub podłużnych ( ok. 180 g )
  • 1,5 szklanki mocnej kawy, wystudzonej
  • 0,5 szklanki kakao

Przygotowanie

  1. Żółtka z cukrem ucieramy mikserem na jasną i puszystą masę. Następnie stopniowo dodajemy serek i miksujemy, aż krem stanie się gęsty. Kawę łączymy z amaretto. Biszkopty lekko moczymy w kamie z amaretto i układamy w naczyniu ( ja użyłam pucharka o śr. 19 cm. ), posypujemy kakao i polewamy masą serową do całkowitego przykrycia biszkoptów. Ponownie posypujemy kakao i układamy biszkopty zamoczone w kawie, kakao, masa, kakao, biszkopty. Powtarzamy do wykorzystania wszystkich składników ( na wierzchu powinna znajdować się masa z serka ). Wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem posypujemy wierzch kakao. Smacznego. Więcej na www.ilovebake.pl
kawa mascarpone deser amaretto tiramisu
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze