Lasagne bolognese

Ocena:

4.23 (251)

  • 1 godz. 20 min.
  • dla 5 osób

Lasagne bolognese to przepyszny makaron w płatach przełożony mięsnym farszem z pomidorami i sosem beszamelowym. Danie jest sycące i wyróżnia się wyjątkowym smakiem. To z pewnością oryginalna propozycja na obiad z makaronem w roli głównej. Pochodzi z kuchni włoskiej  i zadowoli nawet największego smakosza, uwielbiają ją również dzieci. Podajemy niezawodny przepis na lasagne z sosem beszamelowym.

Składniki:

  • mleko  750 ml

  • masło  30 g

  • mąka  45 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

  • oregano  1 szczypta

  • lasagne  20 szt.

  • mięso mielone wieprzowe  500 g

  • mięso mielone wołowe  500 g

  • czosnek  3 ząbki

  • cebula  2 szt.

  • pomidor  500 g

  • bazylia  30 g

  • ser żółty  150 g

  • koncentrat pomidorowy  45 g

  • sól  1 szczypta

  • pieprz  1 szczypta

Lasagne bolognese - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Sos beszamelowy: do rondla wlewamy mleko, dodajemy mąkę, masło, oregano, sól i pieprz do smaku. Wszystko razem gotujemy przez chwilę, cały czas mieszając aż powstanie gęsty sos.

    maslo-iStock
  • Krok 2:

    Sos bolognese: mięso wołowe i wieprzowe wrzucamy na patelnię i podsmażamy do odparowania wody. Dodajemy obrane i pokrojone drobno czosnek i cebulę. Pomidory przelewamy gorącą wodą, obieramy je ze skórki, podsmażamy na patelni razem z bazylią, pieprzem i solą. Wszystko razem mieszamy z wcześniej podsmażonym mięsem. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.

    czosnek-zabki-fot.iStock-min
  • Krok 3:

    Układanie warstw: blachę do pieczenia najlepiej kwadratową (średniej wielkości) smarujemy masłem i sosem beszamelowym. Następnie kładziemy płaty makaronu (mogą odrobinę na siebie nachodzić), na nie wykładamy sos boloński, beszamel, posypujemy żółtym serem. Cały proces powtarzamy 3–4, aż do wykończenia składników, kończąc warstwą z sera. Lasagne bolognese pieczemy około 50 min.

    lasagne bolognese piekarnik

Porady

  • Lasagne bolognese to danie, które możesz przygotować wcześniej i podgrzać tuż przed podaniem. Jak podgrzać lasagne? Np. w mikrofali lub w piekarniku. Żeby nie obsuszyła się w czasie odgrzewania, warto polać ją kilkoma łyżkami wody i przykryć szczelnie folią aluminiową. Wstawiamy ją do piekarnika nagrzanego do 60–70 stopni, na 30–40 minut.
  • Lasagne z sosem beszamelowym świetnie smakuje z zapieczoną dodatkową porcją warzyw np.: szpinakiem, bakłażanem lub cukinią. Wierzch warto posypać świeżo startym parmezanem oraz cienko pokrojonym szczypiorkiem.
  • Chcąc osiągnąć dobry smak dania, postaw na dobre składniki. Podstawową sosu do lasagne bolognese jest oczywiście mięso mielone – najlepiej kupić je w kawałku i zmielić bezpośrednio przed robieniem zapiekanki. Jeśli nie mamy w domu maszynki do mięsa, poszukaj w swojej okolicy sklepu, który świadczy usługę mielenia na miejscu.
  • Makaron można przygotować własnoręcznie za pomocą specjalnej nakładki do robota kuchennego. Dzięki niej powstają długie i cienkie płaty ciasta. Równie dobrze smakuje gotowy makaron do lasagne.
  • Lasagne bolognese można zapiekać w żaroodpornym naczyniu lub w zwykłej blasze do ciasta. Jednak, by wyjąć ładne porcje warto mieć łatwo wypinającą się łopatkę.
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jak układać lasagne bolognese

Lasagne to danie warstwowe, w którym kolejność układania warstw ma duże znaczenie zarówno estetyczne, jak i smakowe. Na dnia formy powinien znaleźć się sos beszamelowy lub pomidorowy bądź przecier pomidorowy – w zależności od preferencji. Następną warstwą powinien być makaron, dalej farsz z mięsa, znowu makaron, sos beszamelowy, farsz mięsny, sos beszamelowy, ostatnią warstwą powinien być makaron. Na wierzchu posypujemy lasagne startym żółtym serem – można też nim obsypać dodatkowo każdą warstwę.

 

Sos beszamelowy do lasagne

Kolejnym ważnym składnikiem lasagne bolognese jest sos beszamelowy. Jak zrobić sos beszamelowy do lasagne? To proste. Do garnka wkładamy ¼ kostki masła i roztapiamy na małym ogniu. Dodajemy porcjami 3 łyżki mąki pszennej i dokładnie mieszamy (najlepiej ręczną trzepaczką). Do wymieszanej mąki wolno wlewamy 2 szklanki mleka 3,2% i mieszamy. Na końcu dodajemy dużą szczyptę soli, pieprzu oraz ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej. Mieszamy i odstawiamy do lekkiego przestudzenia.  


Sos beszamelowy jest prosty w przygotowaniu, ale wymaga odrobiny cierpliwości, ponieważ trzeba go cały czas mieszać, żeby się nie przypalił. Jednak nie zrażajmy się, bo to jest naprawdę istotny element lasagne bolognese, który nadaje jej wyjątkowy smak. Może zdarzyć się, że w sosie powstaną grudki, absolutnie nie należy się tym przejmować, bo nie wpłynie to na odczucie smakowe.


Warto nauczyć się robić beszamel, bo jest to jeden z podstawowych sosów w kuchni. Stosuje się go do wszelkiego rodzaju zapiekanek, jako dodatek do szparagów, mięs, a nawet do pizzy.

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne