Lasagne z mięsem mielonym i sosem beszamelowym

Przepyszna lasagne z dużą ilością aromatycznego mięsa i kremowego sosu.

sos beszamelowydania z makaronem

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
300 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.29 z 189 głosów)

Składniki:

  • Sos beszamelowy:
  • - masło - 2 łyżki
  • - mąka - 2 łyżki
  • - mleko - 0,5 l
  • - sól , pieprz - 1 szczypta
  • - gałka muszkatałowa , vegeta - 1 szczypta
  • - sok z cytryny - 1 łyżeczka
  • - cukier - 1 szczypta
  • - żółtko- 1 szt
  • Warstwa mięsna:
  • - cebula - 2 szt
  • - czosnek - 4 ząbki
  • - pieczarki - ok. 30o g
  • - mięso mielone wieprzowe - 400 g
  • - sól , pieprz , chili , papryka
  • - przecier pomidorowy - 4 łyżki
  • - olej - 100 ml
  • Dodatkowo:
  • - makaron lasagne - ok. 200 - 250 g
  • - ser żółty - ok. 300 g

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Sos:
  • Rozpuszczamy 2 łyżki masła w garnku.
  • Dodajemy 2 łyżki mąki i rozbijamy trzepaczką aż do uzyskania jednolitej masy, tak aby nie było grudek.
  • Zdejmujemy z ognia.
  • Powoli dolewamy mleko cały czas mieszając.
  • Przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i vegetą.
  • Dodajemy łyżeczkę soku z cytryny i szczyptę cukru.
  • Zagotowujemy ciągle mieszając.
  • Studzimy.
  • Dodajemy żółtko.
  • Dokładnie mieszamy.
  • Odstawiamy w ciepłe miejsce.
  • Warstwa mięsna:
  • Na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną w kostkę cebulkę i wyciśnięty czosnek.
  • Dodajemy oczyszczone i pokrojone w półplasterki pieczarki i dusimy aż puszczą wodę.
  • Dodajemy mięso mielone.
  • Przyprawiamy solą, pieprzem, chili i papryką.
  • Gdy mięso się już zarumieni dodajemy koncentrat pomidorowy.
  • Dusimy pod przykryciem około 10 minut.
  • Dodatkowo:
  • Ser żółty ścieramy na grubych oczkach.
  • Makaron gotujemy wg. przepisu na opakowaniu.
  • Całość :
  • Naczynie żaroodporne smarujemy masłem.
  • Układamy warstwami:
  • - sos
  • - makaron
  • - mięso
  • - ser
  • - sos
  • - makaron
  • - mięso
  • - ser
  • Pieczemy około 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.

Kalorie: 300

Porady

Dodatkowo górę lasagne możemy posmarować jeszcze koncentratem wymieszanym z odrobiną szczypiorku czy też innych ziół!

Notka redakcyjna

Lasagne bolognese to słynne danie z makaronu - jego plastry przekłada się sosem bolońskim, sosem beszamelowym i serem. Danie zapieka się i podaje na gorąco - aromatyczne, wilgotne i bogate w smaku. Lasagne występuje też w innych wydaniach - wegetariańskich, warzywnych.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy