Boloński garnek

Bardzo podobny do klasycznego sosu do spaghetti, tyle że boloński garnek będzie dużo gęstszy. Zamiast makaronu dodajemy grzanki z ciabatty.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 4.47 z 188 głosów)

Boloński garnek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Obraną marchewkę kroimy w kostkę, boczek w paski. Czosnek i cebulę siekamy.

  • 2.

    W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy boczek, smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy mielone mięso, smażymy na sypko, mieszając.

  • 3.

    Dokładamy marchewkę, cebulę i czosnek, dusimy 5 min. Dodajemy keczup, dusimy 3 min. Wlewamy pomidory i bulion, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i oregano, dusimy pod przykryciem ok. 20 min, często mieszając.

  • 4.

    Brokuły czyścimy, dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do garnka i dusimy jeszcze 15 min.

  • 5.

    Ciabattę kroimy w kostkę, obsmażamy na chrupiąco na 4 łyżkach oliwy. Oczyszczoną rukolę rwiemy na kawałki. Danie podajemy posypane suto grzankami i rukolą.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy