Boloński garnek

Bardzo podobny do klasycznego sosu do spaghetti, tyle że boloński garnek będzie dużo gęstszy. Zamiast makaronu dodajemy grzanki z ciabatty.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

dania mięsne

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 188 głosów)

Składniki:

  • 2–3 marchewki
  • 200 g wędzonego boczku
  • 4 ząbki czosnku
  • cukrowa cebula
  • oliwa
  • 1 kg mielonej wołowiny
  • 5 łyżek keczupu
  • 2 puszki pomidorów
  • 1 l bulionu wołowego
  • sól, pieprz, cukier, oregano
  • 1/2 kg brokułów
  • 200 g ciabatty
  • 2 garści rukoli

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Boloński garnek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Obraną marchewkę kroimy w kostkę, boczek w paski. Czosnek i cebulę siekamy.
  • W rondlu rozgrzewamy łyżkę oliwy, wrzucamy boczek, smażymy, aż się zrumieni. Dodajemy mielone mięso, smażymy na sypko, mieszając.
  • Dokładamy marchewkę, cebulę i czosnek, dusimy 5 min. Dodajemy keczup, dusimy 3 min. Wlewamy pomidory i bulion, przyprawiamy solą, pieprzem, cukrem i oregano, dusimy pod przykryciem ok. 20 min, często mieszając.
  • Brokuły czyścimy, dzielimy na małe różyczki, wrzucamy do garnka i dusimy jeszcze 15 min.
  • Ciabattę kroimy w kostkę, obsmażamy na chrupiąco na 4 łyżkach oliwy. Oczyszczoną rukolę rwiemy na kawałki. Danie podajemy posypane suto grzankami i rukolą.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy