Saksoński placek drożdżowy z migdałami i cukrem - czy może być coś lepszego? Świetnie pasuje do filiżanki kawy czy herbaty. Taki placek drożdżowy sprawdzi się zarówno jako ciasto na rodzinną imprezę, jak i weekendowy, domowy wypiek. Dobrze się przechowuje, o ile będzie co przechowywać, ponieważ to ciasto znika w mgnieniu oka!
Saksoński placek drożdżowy / fot. Artur Rogalski, styl. Ewa Gmiter-Rogalska
(średnia 4.47 z 146 głosów)
Jajka ubijamy z cukrem pudrem i solą, aż się spienią. Śmietankę lekko podgrzewamy, połowę wlewamy do miski i ucieramy z drożdżami i łyżką mąki. Odstawiamy zaczyn w ciepłe miejsce.
W rondelku roztapiamy 70 g masła. Ogrzaną mąkę (np. na kaloryferze) wsypujemy do miski, wlewamy wyrośnięty zaczyn, dodajemy ubite jajka, stopione masło, resztę śmietanki. Mieszamy drewnianą łyżką, a potem przez 15 min wyrabiamy miękkie, pulchne ciasto. W razie potrzeby wlewamy jeszcze odrobinę śmietanki lub ciepłego mleka.
Dużą blachę natłuszczamy i oprószamy mąką, przekładamy na nią ciasto rozwałkowane lub rozciągnięte palcami, na grubość 1 cm. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Pozostałe masło ucieramy z łyżką cukru na puszystą masę. Resztę cukru mieszamy z cynamonem. Kiedy ciasto podrośnie, dwoma palcami robimy na całej jego powierzchni głębokie dołki. Na wypukłościach między dołkami kładziemy grudki utartej masy maślanej, aby w czasie pieczenia roztopiła się i spłynęła do przygotowanych dołków.
Na cieście rozsypujemy grubą warstwę płatków migdałowych, a na końcu cukier z cynamonem. Przez pierwsze 5 min placek pieczemy w temp. 210°c. Potem redukujemy temp. do 190°c. Po 15 min pieczenia ciasto powinno być w środku delikatne i miękkie, a z wierzchu mocno przyrumienione i chrupiące.
Porady
W przepisie na saksoński placek drożdżowy wykorzystujemy:
- mąkę - przesianą
- płatki migdałowe - można zastąpić je posiekanymi migdałami lub orzechami
- dodatkowy tłuszcz, np. łyżkę masła i mąkę do blachy
Saksoński placek drożdżowy możemy upiec zarówno na święta wielkanocne, jak i na Boże Narodzenie. Dodatek cynamonu sprawia, że ciastem będzie pięknie pachnieć w całym domu. Jeśli lubimy bakalie, do środka możemy dodać rodzynki, kawałki suszonych owoców lub orzechy. Ciasto świetnie smakuje samo, ale sprawdzi się też np. cienko posmarowane masłem i dżemem, maczane w mleku czy kakao. Saksoński placek drożdżowy jest naprawdę pyszny!
Komentarze