Wykwintny tort chlebowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
1.Chleb: Ziemniaki ugotuj w niewielkiej ilości wody (bez soli) i zgnieć razem z wodą w której się gotowały. Dodaj masło mleko i jajka, następnie całość wymieszaj i podgrzej. Do miski z mąką wlej podgrzane składniki, dodaj drożdże, sól i cukier. Ciasto dobrze wyrób (można użyć specjalnej maszyny), po czym odstaw do wyrośnięcia. Po ok 30 minutach ciasto przełóż do tortownicy, wierzch posmaruj jajkiem i pozwól mu wyrastać przez kolejne 30 minut. Piecz ok 45-50 minut w rozgrzanym piekarniku. Chleb po ostudzeniu przekrój na trzy równe blaty.
2.Pasta z pieczonej piersi kurczaka: Mięso i jajka oraz ziarenka zielonego pieprzu przepuść przez maszynkę. Połącz z resztą składników, dopraw pieprzem, solą i posiekanym tymiankiem.
3.Zielona pasta brokułowa: Brokuły ugotuj i odcedź W miseczce rozdrobnij twaróg i połącz z jogurtem na gładką masę, dodaj ostudzone i rozdrobnione blenderem brokuły oraz drobno posiekany ząbek czosnku. Dopraw do smaku solą i pieprzem.
4.Wykonanie tortu: Spód chlebowy - zielona pasta brokułowa - chleb - pasta z grillowanej piersi kurczaka - chleb - zielona pasta brokułowa. Tort odłóż do lodówki na ok. 1 godzinę. Przed podaniem udekoruj plastrami ogórka i świeżym tymiankiem.
Komentarze