Domowe kulki rybne w occie

Kuleczki na zyczenie córki bo w święta nie zdazyłam zrobić, jakos te kupne mi dziwnie pachną:)

rybaPrzekąski

Czas przygotowania:
1440 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.43 z 221 głosów)

Składniki:

  • kuleczki:
  • 1 kg ryby mrożonej w kostce (ale moze byc w filetach) mintaj lub morszczuk
  • 1 jajko
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • bułka tarta
  • bułka sucha kajzerka
  • olej do smażenia
  • zalewa:
  • 1/2 szkl. octu spirytusowego
  • 1 litr wody
  • 2 cebule
  • marchewka
  • 3 łyzki cukru
  • liscie laurowe 3-4 szt.
  • ziele angielskie 4-5 szt

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Bułkę namoczyć w wodzie po chwili odcisnąć. Rybe zmielić razem z odcisnięta bułką, pokrojona w kostkę cebulą, czosnkiem. Do masy dodac jajko przyprawić solą, pieprzem, jeżeli masa jest za luźna mozna dosypac bułki tartej. Wszystko razem dobrze wymieszać. Formowac kulki wielkości orzecha włoskiego i obtaczac w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju do brazowego koloru.
  • W międzyczasie zrobic zalewe. Wodę zagotować, dodac cukier, ziele i liść laurowy. zagotować. Dodac cebule pokrojona w piórka oraz marchewke w plasterkach. Odstawić do ostygnięcia. Gdy zalewa bedzie chlodna zalać nią kulki rybne. Odstawić całosć dzień do lodówki, bo musi przejść smakiem.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 120 min.
Śliwki w occie
Pyszne

caroline

Śliwki w occie