Krem z czosnku niedźwiedziego

Nie przypomina zwykłego czosnku, bo jada się jego liście. Zupa krem z czosnku niedźwiedziego to sposób na wykorzystanie tej coraz popularniejszej i bardzo zdrowej rośliny.

zupa kremkrem

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 163 głosów)

Składniki:

  • masło
  • 2–3 cebulki z dymki
  • 1–2 ząbki czosnku
  • 1 nieduży por, tylko biała część
  • 1 l bulionu z kurczaka
  • 4–5 ziemniaków
  • duża szklanka ubitych liści czosnku niedźwiedziego
  • kremówka
  • sól, pieprz, gałka muszkatołowa
  • starty parmezan
  • grzanki
  • pestki dyni

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • W garnku z grubym dnem rozgrzewamy ok. 2 łyżek masła, wrzucamy posiekane dymki i czosnek, szklimy; dokładamy cienko pokrojonego pora, dusimy mieszając, aż zmięknie.
  • Zalewamy bulionem, dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, liście czosnku, gotujemy do miękkości.
  • Zupę miksujemy blenderem, zabielamy wedle uznania kremówką, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką. Przed podaniem posypujemy parmezanem, grzankami i pestkami dyni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy