Krem z białych warzyw

Proste warzywa, które zwykle czekają w waszych spiżarniach, z nutą słodkiej gruszki komponują się w pyszny krem z białych warzyw!

Dodany przez:

Krem z białych warzyw

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 osób
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 300 g korzeni selera
  • 200 g korzeni pietruszki
  • 200 g ziemniaków
  • 1 mała biała cebula
  • 1 gruszka np. konferencja
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • sól
  • olej z pestek dyni do polania
  • pestki dyni do dekoracji
  • natka pietruszki do dekoracji

Przygotowanie

  1. Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Gruszkę obierz i potnij na większe kawałki.
  2. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę. Usmaż, aż się zeszkli. Następnie do niej dodaj warzywa i czosnek przeciśnięty przez praskę. Warzywa smaż 3 minuty. Zawartość patelni przełóż do garnka. Wlej 4 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia, przykryj. Gotuj na średnim ogniu około 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
  3. Około 5 minut przed końcem gotowania dodaj gruszkę. Wszystko zmiksuj na gładki krem. Zupę dopraw solą, pieprzem i gałką. Posyp prażonymi pestkami, skrop olejem z pestek dyni i posyp natką.
gruszka seler zupa krem pietruszka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy