Krem z białych warzyw

Proste warzywa, które zwykle czekają w waszych spiżarniach, z nutą słodkiej gruszki komponują się w pyszny krem z białych warzyw!

zupa kremkrem

Czas przygotowania:
45 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 149 głosów)

Składniki:

  • 300 g korzeni selera
  • 200 g korzeni pietruszki
  • 200 g ziemniaków
  • 1 mała biała cebula
  • 1 gruszka np. konferencja
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa
  • gałka muszkatołowa
  • biały pieprz
  • sól
  • olej z pestek dyni do polania
  • pestki dyni do dekoracji
  • natka pietruszki do dekoracji

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Cebulę pokrój w drobną kostkę. Gruszkę obierz i potnij na większe kawałki.
  • Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj cebulę. Usmaż, aż się zeszkli. Następnie do niej dodaj warzywa i czosnek przeciśnięty przez praskę. Warzywa smaż 3 minuty. Zawartość patelni przełóż do garnka. Wlej 4 szklanki wody. Doprowadź do wrzenia, przykryj. Gotuj na średnim ogniu około 25 minut, aż warzywa będą miękkie.
  • Około 5 minut przed końcem gotowania dodaj gruszkę. Wszystko zmiksuj na gładki krem. Zupę dopraw solą, pieprzem i gałką. Posyp prażonymi pestkami, skrop olejem z pestek dyni i posyp natką.

Porady

Zobacz też: Zupa krem z kalafiora, marchewki i ziemniaków

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy