Krem pomidorowy

Pyszna zupa krem. :) Polecam.!

Dodany przez: _Milena_

Krem pomidorowy

Kremy

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Szybka kuchnia

Składniki

  • 2 kostki bulionu cielęcego Winiary
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 3 łyżki masła
  • Łyżka mąki
  • 100 ml śmietany 18%
  • Żółtko
  • 1/3 pęczka natki pietruszki
  • Sól
  • Pieprz

Przygotowanie

  1. 1. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, dodajemy koncentrat pomidorowy i smażymy 2-3 minuty.
  2. 2. Natkę myjemy, suszymy, i siekamy. (odrobinę zostawiamy do dekoracji).
  3. 3. W osobnym naczyniu rozgrzewamy resztę masła, dodajemy mąkę, smażymy - nie rumieniąc. Mieszamy i stopniowo dodajemy 1 l wody. Następnie dodajemy przysmażony koncentrat pomidorowy i kostki bulionowe.
  4. 4. Śmietanę mieszamy z żółtkiem i dodajemy parę łyżek wrzącej zupy. Wszystko mieszamy i wlewamy do garnka z zupą.
  5. 5. Zupę doprawiamy do smaku solą i pieprzem i dodajemy posiekaną pietruszkę.
obiad zupa mąka śmietana przecier pomidorowy żółtko
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze