Kalarepa - przepisy

Kalarepa – właściwości i zastosowanie
Kalarepa to warzywo bardzo popularne i łatwo dostępne w Polsce. I dobrze, bo ta mała zielona kulka zawiera bardzo dużo cennych witamin i minerałów. Ma działanie bakteriobójcze i antynowotworowe, wspomaga także nasz wzrok. Kalarepa jest niskokaloryczna, mogą ją jeść również cukrzycy.
W sklepach wybierajmy okazy zielone, o niedużym rozmiarze. Im mniejsza kalarepa tym smaczniejsza. Starsze warzywa będą większe, a tym samym często włókniste i niesmaczne. Kalarepa powinna być twarda i zwarta, na skórce nie może być większych uszkodzeń. Jeśli skórka będzie głęboko uszkodzona, istnieje ryzyko, że warzywo zepsuje się zanim zdążymy je zjeść. Kalarepę przechowujemy w suchym, zaciemnionym miejscu, tak jak np. warzywa korzeniowe. Kalarepa nadaje się zarówno do zapiekania, jak i gotowania czy smażenia. Co ciekawe, jadalne są również liście kalarepy – warto je ukisić lub zjeść na surowo, np. w sałatce, ponieważ są cennym źródłem żelaza.

Polecane przepisy