Krem francuski

Jajka wybić ze skorupek, wymieszać z żółtkami i cukrem; ubijać na parze, aż masa zgęstnieje.

dodany przez: kivvi

Desery

Czas przygotowania:
30min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 183 głosów)


Składniki:

  • * mleko 250 ml
  • * jajka 2 szt
  • * żółtka 3 szt
  • * cukier puder 100 g
  • * mąka 20 g
  • * wanilia 1/2 laski

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Jajka wybić ze skorupek, wymieszać z żółtkami i cukrem; ubijać na parze, aż masa zgęstnieje. Część mleka wymieszać z mąką, a pozostałe zagotować z drobno pokrajaną wanilią i przecedzić. Następnie wlewać powoli zimne mleko z mąką, szybko mieszając trzepaczką. Chwilę pogotować na małym ogniu, przestudzić i wlewać powoli do ubitych jajek, ciągle mieszając do wystudzenia. Używać do przekładania tortów, wafli lub do owoców.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy