Krakersy żytnie z pestkami dyni to pyszna przekąska, którą możemy stworzyć sami w domu. Wystarczą mąka, jajko, pestki dyni, by wyczarować zdrowszy zamiennik chipsów. Sprawdzą się w roli wieczornej przekąski po kolacji. Sekretem chrupkości tych ciasteczek jest odpowiednia temperatura pieczenia i odwracanie krakersów żytnich w trakcie wypiekania.
www.bbcgoodfood.com
(średnia 5 z 1 głosów)
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 140 stopni Celsjusza. Papierem do pieczenia wykładamy dużą blachę. Szykujemy na blacie stolnicę.
Wykonanie ciasta: mieszamy w dużej misce wszystkie suche składniki. Następnie, w osobnym naczyniu, miksujemy jajko ze szklanką wody (około 250 ml). Przelewamy masę jajeczną do mąki, cukru pudru i pestek z dyni. Łączymy wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Zagniatamy kulę, przenosimy ją na stolnicę i wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto.
Formowanie krakersów: ciasto należy jak najcieniej rozwałkować na stolnicy, a następnie pokroić w kwadraty o boku 7 cm. Wszystkie układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika.
Pieczenie: krakersy trzymamy w piekarniku przez 45 minut. Potem odwracamy je na drugą stronę i pieczemy kolejne 45 minut. Kiedy ciastka są gotowe, zdejmujemy je z blachy i przekładamy na metalową kratkę. Tam mają wystygnąć. Jeśli nie zjemy ciastek od razu, możemy schować je do szczelnego pojemnika i przechowywać około 2 tygodni.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfoof.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/rye-pumpkin-seed-crackers
Kalorie: 81
Węglowodany: 12
Tłuszcz: 3
Błonnik: 3
Białko: 3
Komentarze