Krakersy żytnie z pestkami dyni

Krakersy żytnie z pestkami dyni to pyszna przekąska, którą możemy stworzyć sami w domu. Wystarczą mąka, jajko, pestki dyni, by wyczarować zdrowszy zamiennik chipsów. Sprawdzą się w roli wieczornej przekąski po kolacji. Sekretem chrupkości tych ciasteczek jest odpowiednia temperatura pieczenia i odwracanie krakersów żytnich w trakcie wypiekania. 

dodany przez: Cassie Best

przekąski

Czas przygotowania:
1godz. 45min.
Kalorie:
81 kcal
Dla ilu osób:
więcej niż 10 osób
Poziom trudności: łatwy
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Krakersy żytnie z pestkami dyni - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • 1.

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 140 stopni Celsjusza. Papierem do pieczenia wykładamy dużą blachę. Szykujemy na blacie stolnicę.

  • 2.

    Wykonanie ciasta: mieszamy w dużej misce wszystkie suche składniki. Następnie, w osobnym naczyniu, miksujemy jajko ze szklanką wody (około 250 ml). Przelewamy masę jajeczną do mąki, cukru pudru i pestek z dyni. Łączymy wszystko za pomocą drewnianej łyżki. Zagniatamy kulę, przenosimy ją na stolnicę i  wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto.

  • 3.

    Formowanie krakersów: ciasto należy jak najcieniej rozwałkować na stolnicy, a następnie pokroić w kwadraty o boku 7 cm. Wszystkie układamy na blaszce i wkładamy do nagrzanego piekarnika.

  • 4.

    Pieczenie:  krakersy trzymamy w piekarniku przez  45 minut. Potem odwracamy je  na drugą stronę i pieczemy kolejne 45 minut. Kiedy ciastka są gotowe, zdejmujemy je z blachy i przekładamy na metalową kratkę. Tam mają wystygnąć. Jeśli  nie zjemy ciastek od razu, możemy schować je do szczelnego pojemnika i przechowywać około 2 tygodni. 

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfoof.com, https://www.bbcgoodfood.com/recipes/rye-pumpkin-seed-crackers

Kalorie: 81

Węglowodany: 12

Tłuszcz: 3

Błonnik: 3

Białko: 3

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Najlepsze Promocje i Wyprzedaże

REKLAMA

Podobne przepisy