Naleśniki żytnie razowe

Naleśniki w zdrowszej wersji- moim zdaniem również smaczniejsze od tradycyjnych.

Naleśniki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.4 z 208 głosów)

Składniki:

  • 5 łyżek mąki żytniej razowej (ja użyłam takiej z upraw ekologicznych)
  • 2 kopiaste łyżki mąki pszennej krupczatki
  • szczypta soli
  • woda i mleko w proporcji 1:1 (tyle, ile mąki- mierzymy szklanką)
  • dwie szczypty otrąb wielozbożowych
  • kilka kropel oliwy do ciasta
  • kilka kropelek oliwy do wysmarowania patelni

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Średniej wielkości patelnię smarujemy oliwą.
  • Do miski wlewamy mleko, wodę, oliwę, wbijamy jajko, wsypujemy sól. Zaczynamy miksować, dodając stopniowo mąkę i otręby. Gdy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję (możemy to sprawdzić lekko przechylając miskę, a potem z powrotem ją stawiając- jeśli będzie powoli spływać i zostawi ślad na ściance, to jest w porządku), rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki.
  • Wylewamy po niepełnej chochelce ciasta, rozprowadzamy. Gaz powinien być średni. Kiedy brzegi się zaczynają odwijać, a naleśnik przesuwa się po patelni, gdy potrząsamy nią na boki- możemy naleśnik odwrócić. Robimy to zdecydowanym ruchem i smażymy po drugiej stronie tylko chwilę.
  • Do ciasta naleśnikowego możemy też dodać przyprawy ziołowe, ulubione pestki.
  • Jeśli będziemy smażyć naleśniki na większej patelni, wyjdzie ich ok. czterech.
  • Naleśniki się nie rwą, więc jeśli wyjdą nam nie zbyt grube- możemy robić z nich również krokiety.
  • Zapraszam na http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy