Naleśniki żytnie razowe - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Średniej wielkości patelnię smarujemy oliwą.
Do miski wlewamy mleko, wodę, oliwę, wbijamy jajko, wsypujemy sól. Zaczynamy miksować, dodając stopniowo mąkę i otręby. Gdy ciasto osiągnie odpowiednią konsystencję (możemy to sprawdzić lekko przechylając miskę, a potem z powrotem ją stawiając- jeśli będzie powoli spływać i zostawi ślad na ściance, to jest w porządku), rozgrzewamy patelnię i smażymy cienkie naleśniki.
Wylewamy po niepełnej chochelce ciasta, rozprowadzamy. Gaz powinien być średni. Kiedy brzegi się zaczynają odwijać, a naleśnik przesuwa się po patelni, gdy potrząsamy nią na boki- możemy naleśnik odwrócić. Robimy to zdecydowanym ruchem i smażymy po drugiej stronie tylko chwilę.
Do ciasta naleśnikowego możemy też dodać przyprawy ziołowe, ulubione pestki.
Jeśli będziemy smażyć naleśniki na większej patelni, wyjdzie ich ok. czterech.
Naleśniki się nie rwą, więc jeśli wyjdą nam nie zbyt grube- możemy robić z nich również krokiety.
Zapraszam na http://kulinarneigraszki-kk.blogspot.com/
Komentarze