Krajanka czekoladowo-migdałowa

Doskonały deser bez pieczenia - uwielbiana krajanka migdałowo-czekoladowa.

ciasto czekoladoweDesery

Czas przygotowania:
25 min.
Ocena:

(średnia 4.43 z 169 głosów)

Składniki:

  • 30 dag kruchych maślanych ciastek
  • 1/3 szklanki mielonych migdałów
  • 20 dag całych migdałów bez skóry
  • 18 dag masła, posiekanego
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru, przesianego
  • 30 dag masła migdałowego
  • 50 dag gorzkiej czekolady (70% kakao), posiekanej
  • 2 i 1/2 łyżeczki oleju słonecznikowego

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Blachę 20 x 30 cm wykładamy papierem do pieczenia, tak aby po bokach wystawał na wysokość 3 cm.
  • Ciastka, mielone migdały i 5 dag całych migdałów miksujemy w blenderze na proszek. Przekładamy do dużego naczynia.
  • Masło, cukier puder i masło migdałowe umieszczamy w rondlu, ustawiamy na średnim ogniu i podgrzewamy, mieszając stale aż do momentu, gdy wszystko się połączy.
  • Do masy dodajemy zmiksowane migdały i ciastka. Mieszamy, aby połączyć. Masę migdałową rozprowadzamy na przygotowanej blasze, wyrównujemy.
  • Odstawiamy w chłodne miejsce na 30 min. Czekoladę i olej wkładamy do miski ustawionej nad gotującą się wodą (nie pozwólmy, aby miska dotykała wrzątku) i mieszamy, aż czekolada się roztopi.
  • Na przygotowanym spodzie rozkładamy resztę nieobranych migdałów i zalewamy wszystko roztopioną czekoladą. Schładzamy przez 2 godz. Po wystudzeniu tniemy w słupki.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 1/2018

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy