StockFood
4.52 (183)
Przepis na nalewkę z żurawiny. Świetny smak, aromat i mnóstwo zdrowia zaledwie w kilkadziesiąt minut. Schłodzona idealnie pasuje do gorących dań mięsnych. Jak zrobić nalewkę z żurawiny i na czym ją zrobić? Ile trwa zrobienie nalewki żurawinowej? Co zrobić z żurawiną z nalewki? Na te oraz wiele innych pytań znajdziecie odpowiedzi w dalszej części przepisu.
cukier 1 kg
spirytus 500 ml
woda 200 ml
suszona żurawina 250 g
Do słoika wsypać suszoną żurawinę i zalać 70 procentowym alkoholem tak, aby zakrył całą żurawinę. Alkohol o takim stężeniu otrzymamy po połączeniu 500 ml 96 procentowego spirytusu i 200 ml wody. Zakręcić i odstawić na 2 tygodnie, co jakiś czas potrząsając.
iStock
Po 2 tygodniach nalewkę przefiltrować przez lejek z watą, a żurawinę zasypać cukrem i zostawić na kolejne dwa tygodnie również co kilka dni mieszając zawartością. Po czasie dwóch tygodni należy odsączyć syrop, który powstał i wymieszać go z wcześniej uzyskanym nalewem. Taka nalewka po zabutelkowaniu potrzebuje jeszcze tylko okresu leżakowania. Takie minimum, aby żurawinówka zdążyła ,,przejść smakiem" to ok. pół roku.
iStock
Porady
- Jeżeli wykonujecie nalewkę z żurawiny świeżej to warto ją przemrozić w zamrażarce przez minimum 24 godziny. Dzięki temu zniweluje się cierpki i goryczkowy posmak owocu.
- Dobrze jest nakleić etykiety na butelki z datą produkcji. To pomoże po czasie zweryfikować ile lat ma dana nalewka i przy okazji daje to fajny wizualny efekt.
- Owoce z nalewki można ciekawie wykorzystać przecierając je. Powstały mus można dodawać do ciast.
Bardzo często zwłaszcza od naszych babć i dziadków można usłyszeć, że nalewka to samo zdrowie i ma dużo właściwości leczniczych. W zależności od tego jak jest przygotowana i jaki jest jej skład oczywiście może tak być. Natomiast należy pamiętać, że to w dalszym ciągu alkohol i spożywany w nadmiarze może być szkodliwy.
Żurawinówka pita z rozsądkiem naprawdę niesie ze sobą wiele dobrego i świetnie sprawdza się w okresie jesienno-zimowym, kiedy znacznie bardziej jesteśmy narażeni na wszelkiego rodzaju przeziębienia.
Przede wszystkim działa rozgrzewająco, a główny jej składnik ma mnóstwo witaminy C, dlatego pozytywnie wpływa na odporność. Owoce żurawiny mają działanie przeciwzapalne i przeciwgorączkowe. Dostarczają wiele soli mineralnych, między innymi: wapń, żelazo i cynk. To bardzo ważne, ponieważ ich niedobór prowadzi do wielu zaburzeń fukcjonowania organizmu.
Jeżeli nie jesteś zwolennikiem nalewek warto mieć w domu sok z żurawiny lub inne przetwory z tego owocu, ponieważ to bomba witaminowa i umieszczenie jej w diecie to same korzyści!
Jak wiadomo nalewki to wyrób domowy, a co za tym idzie przepisów i receptur jest wiele. Kanon przygotowania tradycyjnej nalewki ukształtował się przez lata i jest przekazywany z pokolenia na pokolenie. Natomiast prawdopodobnie wiele osób robi nalewki po prostu ,,po swojemu”. Jedni używają więcej cukru, inni używają go mniej lub zastępują go miodem. Są tacy co robią je na spirytusie i tacy, u których wódka z żurawiną idzie w parze. Bardzo często nalewki nie różnią się sposobem przygotowania, a samym rodzajem składników. Często spotyka się nalewkę z żurawiny mrożonej, nalewkę z żurawiny z miodem i nalewkę z żurawiny leśnej. Dla tych, którzy zaczynają zabawę z robieniem nalewek polecamy w pierwszej kolejności wzorować się na tradycyjnym, klasycznym przepisie. Po jakimś czasie nie trzeba będzie namawiać do modyfikacji i szukania jeszcze lepszego smaku i odmiany.
Co zrobić z owocami z nalewki? To bardzo często zadawane pytanie i ten fakt cieszy, że nie wyrzucamy bezmyślnie pozostałości po nalewkach tylko zależy nam żeby jeszcze je jakoś wykorzystać. Opcji jest kilka. Jedna z nich jest ponowne zalanie owoców w tym przypadku zalanie żurawiny alkoholem. Warto jednak użyć nieco słabszego alkoholu niż spirytus. Skłaniamy się tutaj do użycia czystej wódki. Z niej uzyska się kolejną porcję nalewki, jednak o mniej wyczuwalnym smaku i aromacie niż pierwszy trunek. Kolejnym wariantem jest zalanie owoców z użyciem wina, najlepiej wytrawnego. Dzięki temu uzyska ono świetny owocowy smak i aromat.
Następnym rozwiązaniem jest ususzenie żurawiny z nalewki i podawanie jej jako przekąski dla dorosłych. Świetne rozwiązanie, które na pewno zrobi wrażenie na gościach. Kolejna ciekawa propozycja na spożytkowanie żurawiny z nalewki to zrobienie musu do wszelkiego rodzaju mięs lub marmolady, która idealnie pasuje do zimowej wieczornej herbaty.
Rabat na cały asortyment dostępny w sklepach stacjonarnych i na e-clarena.eu. Promocja obowiązuje dla zamówień powyżej 100zł oraz obejmuje produkty nieprzecenione. Szczegóły u sprzedawcy i na stronie.
Skorzystaj z kodu WIOSNA40 i otrzymaj 40% zniżki na produkty nieprzecenione, oznaczone tym kodem na eveline.pl/skorzystaj-z-promocji przy zakupach za min. 50 zł. Oferta ważna tylko na eveline.pl w dniach 18-24.04.2024. Kody rabatowe nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat 20% na wszystkie produkty Sisley i Hair Rituel by Sisley w butiku internetowym sisley-paris.pl i stacjonarnie w Maison Sisley w Warszawie. Promocja nie dotyczy nowości, zestawów i produktów z zakładki "Ostatnia Szansa". Szczegóły dostępne u Partnera.
Twoje ulubione produkty w wyjątkowych cenach. Rabat do -40% na wybrany asortyment dostępny na cocolita.pl. Szczegóły na stronie.
Rabat 25% na całą ofertę MEFEMI w cenie regularnej. Promocje na stronie www nie łączą się. Szczegóły na stronie.
Rabat na całą kolekcję, zarówno rzeczy pełnowartościowych jak i przecenionych. Warunkiem skorzystania z promocji jest minimalny paragon o wartości 200 zł oraz okazanie/wpisanie kuponu dostępnego w wersji elektronicznej (online) Szaleństwa Zakupów oraz na stronach www partnerów Elle; Glamour; Viva.
Akcja nie łączy się z innymi akcjami/promocjami. Oferta i szczegóły dostępne w sklepach stacjonarnych i na diversesystem.com.