Porzeczki czerwone, czarne, a może białe?

Kolor porzeczek wbrew pozorom to nie jedynie kwestia smaku i prezencji w daniach. To, czy porzeczka jest czarna, czerwona, czy biała, wiele mówi o właściwościach odżywczych. Najbardziej wartościowe są czarne porzeczki. Działają przeciwzapalnie i moczopędnie – w medycynie ludowej właśnie z tych powodów używane były dla wzmocnienia odporności i przy stanach zapalnych. Dziś także poleca się picie soku z czarnej porzeczki przy infekcjach wirusowych. Ponadto czarna porzeczka – owoce, jak i liście - działa doskonale na pracę serca, pomagając obniżyć ciśnienie.

Czerwone porzeczki z kolei polecane są osobom, które są na diecie odchudzającej. Zawierają sporo rozpuszczalnego błonnika, który sprawia, że na dłużej towarzyszy nam uczucie sytości. Białe porzeczki natomiast to skarbnica cynku i siarki, które pozytywie wpływają na nasze włosy i skórę. Można jeść je na surowo lub wykorzystać do odżywczych maseczek.

Porzeczki - jak mrozić porzeczki?

Porzeczki, podobnie jak inne owoce sezonowe, warto zamrozić. Przed mrożeniem porzeczki należy dokładnie oczyścić, przebrać (zepsute lub nadgniłe owoce wyrzucić) i umyć. Oczyszczone z szypułek porzeczki należy wysuszyć, a następnie przystąpić do mrożenia. Dobrym sposobem jest przygotowanie porcji owoców, które później wykorzystamy np. do całego ciasta czy na kisiel. Aby ładnie prezentowały się np. w deserze czy smoothie bowl, warto podmrozić porzeczki rozłożone płasko na tacy, a po 1-2 godzinach, gdy lekko się zmrożą, przełożyć je do specjalnych woreczków do mrożenia. Pamiętajmy, aby na opakowaniach napisać datę zamrażania - ułatwi to zapanowanie nad zapasami w zamrażalniku.

Porzeczki na zimno, czyli porzeczkowy deser i lody

Te kwaśno-słodkie kulki pasują idealnie do orzeźwiających deserów i lodów. Lody z czarnej porzeczki i jogurtu greckiego pysznie smakują i chłodzą w gorący dzień. Fani nieco smaczniejszych połączeń wybiorą lody truskawkowo-porzeczkowe. Jeśli szykujemy wakacyjne przyjęcie dla gości, możemy przygotować deser z porzeczkami - porzeczki pod pierzynką cieszą oko i pysznie smakują. Z kolei przepis na deser cytrynowe porzeczki to gwarancja małej liczby kalorii, więc przypadnie do gustu wszystkim na diecie odchudzającej.