Keks z wędzoną makrelą

Przepis na keks z makrelą i oliwkami.

keksryba

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 202 głosów)

Składniki:

  • 15 dag mąki
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3 jajka
  • 100 ml oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 120 ml mleka
  • 25–30 dag wędzonej makreli
  • 2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
  • 2 łyżki kaparów
  • 1/2 pęczka koperku
  • łyżka masła

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, jajkami, oliwą, solą, pieprzem i mlekiem, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę makrelę, posiekane oliwki, kapary i posiekany koperek.
  • Masę przekładamy do keksówki posmarowanej masłem i pieczemy w temp. 200ºC. Po 20 min sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Podajemy pokrojone w grube plastry, z miksem sałat.

Porady

Zobacz też: pasta z makreli - na 2 sposoby

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy