Keks bananowy

Ocena:

4.59 (145)

  • 1 godz. 30 min.
Keks bananowy - ciasto smaczne i łatwe

Składniki:

  • mąka pszenna 3 i 1/2 szk
  • cukier 1 i 1/2 szk
  • orzechy ziemne 100g
  • rodzynki 100 g
  • oliwa 2/3 szk
  • jajka 5 szt
  • banany 4 szt
  • czekolada gorzka 100 g
  • soda oczyszczona 2 łyżeczki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • skórka z 1 cytryny otarta

Keks bananowy - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Olej, cukier, sól i skórkę z cytryny ubić, aż cukier się rozpuści. Dodawać po jednym jajku nadal ubijając na puszystą masę. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia i dodawać po jednej łyżce. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, pokrojone banany i posiekane orzechy. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonych papierem do pieczenia foremek keksowych. Piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne