Kawa z kardamonem

Kawa z kardamonem to napój, który cieszy się dużym zainteresowaniem wśród miłośników kofeiny i aromatycznych przypraw. Taka dawka "małej czarnej" o poranku nie tylko pysznie smakuje, ale też skutecznie stawia na nogi. Zobacz, jak zrobić kawę z kardamonem. Przepis pochodzi z magazynu "Sól i Pieprz" - najnowszy numer w sprzedaży!

dodany przez: Moje Gotowanie facebook 200x200 "Sól i Pieprz" 6/2018

desery napoje

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.53 z 180 głosów)


Kawa z kardamonem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Kardamon ziarna 1.

    Jak zrobić kawę z kardamonem? Łupiny kardamonu (kilka sztuk) rozciąć, wyjąć ziarna i bardzo dokładnie, jak najdrobniej, rozgnieść w moździerzu. Wsypać do kawy. Mieszankę kawy i kardamonu wsypać do tygielka i zalać zimną wodą.

  • Kawa tygielek 2.

    Tygielek postawić na małym ogniu i doprowadzić do wrzenia. Gotować 1-2 minuty, kilkakrotnie mieszając, aby kawa nie wykipiała. Napar przecedzić przez papierowy filtr do ekspresów do kawy. 

Porady

  • Do przygotowania kawy z kardamonem używa się tygielka (metalowego, najczęściej miedzianego naczynia z długą rączką), jeśli nie posiadasz takiego naczynia, a masz ochotę na pyszną kawę z kardamonem, możesz wykorzystać kawiarkę. Sitko kawiarki wypełnij zmieloną kawą i kardamonem – zaparz kawę jak dotychczas. Jeśli nie posiadasz ani tygielka, ani kawiarki użyj małego rondelka z rączką i grubym dnem. 
  • Jeśli chcesz cieszyć się dobrym smakiem kawy z kardamonem postaw na jakościowe składniki. Sięgnij po kawy średnio i ciemno palone, w których wyczuwalne są nuty orzechów lub czekolady oraz kardamon w ziarnach, który następnie rozdrobnisz np. przy użyciu moździerza. 
  • Kawę z kardamonem można opcjonalnie posłodzić np. cukrem białym lub trzcinowym. Możesz ją również wzbogacić, dodając odrobinę cynamonu. 
     

Notka redakcyjna

Kardamon do kawy


Kardamon to bylina należąca do grupy imbirowatych. Najcenniejszą częścią rośliny są ciemne, prawie czarne nasiona zamknięte w żółto-zielonej, eliptycznej torebce. Kardamon uprawiany jest w Chinach, Salwadorze oraz Gwatemali. W stanie dzikim znajdziemy ją na terenie półwyspu Indyjskiego oraz na Cejlonie. Kardamon uchodzi za jedną z najdroższych przypraw świata (do tej grupy zaliczany jest także szafran). Kardamon ma intensywny korzenny aromat. Na rynku można kupić całe ziarna kardamonu oraz już mielone. Do kawy polecamy wybrać całe ziarna i samodzielnie rozbić je np. w moździerzu.


Ile kardamonu do kawy


W przepisie użyto 5 ziaren kardamonu, ale polecamy eksperymentować z ich ilością przy kolejnym korzystaniu z przepisu, aby zintensyfikować aromat ziarenek. Warto wybierać jakościowe przyprawy, a także odpowiednio je przechowywać w szczelnie zamykanych pojemnikach lub słoiczkach. Przyprawy takie jak kardamon wyróżnią wyjątkowy zapach, więc szkoda go tracić przez błąd w organizacji kuchni.
 

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy