Kawa po meksykańsku

Wyrazista, z pikantną nutą i puchatą warstwą bitej śmietany. Kawa po meksykańsku rozgrzeje i poprawi humor. To wersja dla dorosłych, bo dodajemy do kawowego napoju odrobinę brandy.

dodany przez: mojegotowanie

alkohole

Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 177 głosów)


Składniki:

  • 1/2 l mocnej gorącej kawy
  • cukier
  • 2–3 goździki
  • mielony cynamon, imbir i chili
  • 50 ml tequili

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Kawę mieszamy ze wszystkimi przyprawami i trzymamy na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 5 min, nie dopuszczając do zagotowania. Ubijamy kremówkę i rozdzielamy do szklanek z uchem. Zalewamy kawą i tequilą, oprószamy chili.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016

Porady

Świeżo mielona kawa to aromat, który lubimy nie tylko o poranku. Przepis na kawę po meksykańsku to coś pysznego także do popołudniowej kawy. A jak samodzielnie najprościej zmielić ziarna ulubionej kawy i cieszyć się jej aromatem? Polecamy wielofunkcyjne urządzenia do każdej kuchni.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy