KARTOFLAK

Ocena:

4.37 (214)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 1 osoby

Taki jak kiedyś piekły nasze babcie.

Składniki:

  • SKŁADNIKI
  • CIASTO DROżDżOWE
  • mąka 1 kg
  • drożdże 10 dag
  • tłuszcz 10 dag
  • olej 1 łyżka
  • cukier 1 łyżka
  • mleko 0.5 litr
  • jaja 3
  • sól 0.5 łyżeczki
  • FARSZ
  • ziemniaki 2 kg
  • kasza gryczana 1 szklanka
  • ser 0.5 kostki
  • cebula duża
  • DODATKI
  • jajko do posmarowania

Kartoflak - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mleko podgrzaćdrożdże rozetrzeć z 1 łyżką cukrui dodaćdo podgrzanego mleka następniedodać do tego mąkę ok.0.5 kg .Rozczyn odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Do dojrzałego rozczynu dodać masę jajową-cukrową jaja cukier sól -ubite na ciepło.Pozostałą część mąki wyrabiamy ciasto .Pod koniec dodajemy rozstopiny tłuszczi dalej wyrabiamy ciasto do momentu ażjego powierzchnia przestanie błyszczeć.Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia , gdy ciasto podwoi swoją objętośćgotowe jest by dać na niego farsz. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.Kaszę zaparzamy .Cebulkę smażymy .Gdy ziemniaki są ugotowane odcedzamy dusimy,dodajemy usmażoną cebulkę, ser, kaszę i wszystko dobrze mieszamy,Ciasto rozwałkujemy na grubość ok 1 cm. Na ciasto dajemy ziemniaki i dobrze zlepiamy boki.Wszystko dajemy na formę ,wierzch smarujemy jajkiem roztrzepanym widelcem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne