Karkówka w pomidorach

Pyszna lekko pikantna karkówka w pomidorach :)

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 3 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 153 głosów)

Składniki:

  • 3 plastry ładnej mięsistej karkówki (ja miałam grubość ok.1cm)
  • Puszka pomidorów krojonych (400g)
  • 25cm pora jasna część
  • 8 dużych pieczarek
  • 1 szklanka rosołu ja miałam swój ale może byc z kostki(200ml)
  • 1 łyżeczka suszonych płatków chili (jak ktos nie lubi można pominąć)
  • 1 łyżeczka bazylii suszonej
  • 3 łyżki dobrego oleju
  • Przyprawy:
  • sól,pieprz,papryka słodka w proszku,przyprawa do wieprzowiny,czosnek granulowany wg.uznania

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Umyte i osuszone mięso kroimy w dość drobną kostkę i podsmażamy wraz z przyprawami na patelni lub w rondlu do odparowania wytworzonego sie płynu.
  • Następnie wlewamy rosół i dusimy mięso do miękkości i odparowania płynu o połowę.
  • Gdy mięso sie dusi oczyszczone i obrane pieczarki kroimy w plastry a pora w krążki.
  • Jak mięso juz jest miękkie i płyn odparował dodajemy chili , bazylię ,pieczarki i pora.Mieszamy i całość jeszcze dusimy pod przykryciem do miękkości warzyw. Po tym czasie odkrywamy pokrywe wlewamy pomidory,znowu mieszamy i tzrymamy jeszcze na ogniu jakies 5 minut i możemy podawać z ulubionymi dodatkami :) (Jak by było za mdłe mozna sobie jeszcze doprawić)
  • Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy