Podobno najlepsze, co może spotkać jajko, to jajecznica. My zaryzykowalibyśmy stwierdzenie, że jednak omlet. Kiedy nie mamy pomysłu na śniadanie, mieszamy jajka z ulubionymi dodatkami i w kilka minut ciepły, pożywny posiłek gotowy. Oto nasz przepis na omlet doskonały.

Omlet klasyczny

Najprostszy i najszybszy. Jajka rozbijamy do miseczki i roztrzepujemy. Jeśli chodzi o dodatki, dodajmy je od razu do jajek lub czekamy aż omlet znajdzie się na patelni i lekko zetnie. Do jajek możemy też dodać odrobinę mleka, wtedy nasze danie będzie miększe i bardziej aksamitne. Masę jajeczną wylewamy na posmarowaną masłem patelnię i smażymy. Niektórzy przewracają omlet na drugą stronę, by go dosmażyć, ale nie musimy tego robić. Kiedy zobaczymy, że środek omletu zaczyna się ścinać, składamy go na pół i podajemy na talerz.

Dodatki dobieramy do omletu wedle uznania - niech będzie to szynka, szparagi czy żółty ser. Polecamy zwłaszcza omlet ze szpinakiem i omlet z warzywami, to pyszne warianty zwykłego omletu. Możemy też zrobić omlet na słodko, dodając do niego świeże owoce. Omlet najlepiej smażyć na patelni z powłoką nieprzywierającą, dzięki temu nie będziemy mieć problemu z przełożeniem go na talerz.

Omlet biszkoptowy

Jest nieco delikatniejszy w smaku i mniej "jajeczny" od swojego klasycznego brata. Wymaga za to ciut więcej pracy. Jak zrobić omlet biszkoptowy? Przygotujmy kilka jajek, w zależności od tego, jak duży ma być omlet. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Do piany powoli, cały czas mieszając, dodajemy żółtka. Do masy wlewamy pół szklanki mleka i wsypujemy trzy łyżki mąki pszennej. Dokładnie mieszamy aż do połączenia składników. Pamiętajmy, żeby mieszać ciasto delikatnie, inaczej nie będzie puszyste. Możemy dodać do masy garść rodzynek.

Wlewamy masę na posmarowaną masłem patelnię i smażymy z jednej, a potem z drugiej strony na złoto. Możemy też, jeszcze na patelni, kiedy jedna strona omletu już się przyrumieni, za pomocą drewnianej łyżki podzielić go na małe kawałki. Uzyskamy wtedy tzw. omlet cesarski.

Nasz gotowy omlet przekładamy na talerz, posypujemy cukrem pudrem, świeżymi owocami i dekorujemy bitą śmietaną oraz konfiturą. Pycha!