Hummus

Klasyczny bliskowschodni hummus + wariacja z suszonymi pomidorami - to pasta z ciecierzycy, która smakuje doskonale!

pasta z ciecierzycyPrzekąski

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 158 głosów)

Składniki:

  • puszka ciecierzycy w zalewie (400g)
  • pół szklanki pasty sezamowej tahini(125ml)
  • sok z dwóch cytryn
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • sól, pieprz, oliwa extra virgin z oliwek do podania
  • dodatkowo:
  • kilka listków kolendry
  • kilka suszonych pomidorów
  • Niezbędny malakser lub blender.

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Do malaksera wlewamy sok z cytryn, tahini, rozgnieciony czosnek i kumin. Miksujemy na jednolitą masę. Odkładamy kilka ziaren ciecierzycy do przybrania, odcedzoną resztę wsypujemy do malaksera, dolewamy dwie łyżki zalewy z puszki. Rozdrabniamy i miksujemy do uzyskania jednolitej pasty (nie całkiem 'gładkiej').
  • Przekładamy do miseczki, wyrównujemy, polewamy oliwą i doprawiamy kuminem, solą i pieprzem. Przybieramy ziarnami ciecierzycy i listkami kolendry.
  • Można jeść od razu, lepiej wstawić do lodówki na godzinę.
  • Hummusem można smarować pieczywo, można wybierać go z miseczki pitą albo chipsami (np. nachos).
  • Wersję z suszonymi pomidorami (ze słoika) uzyskujemy przez zmiksowanie kilku pomidorów w malakserze i wymieszaniu w nim z połową masy.

Porady

Zobacz też: pasta z ciecierzycy - 6 pomysłów na domowy hummus

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy