hummus

Hummus

Ocena:

4.47 (158)

  • 20 min.
  • dla 4 osób

Klasyczny bliskowschodni hummus + wariacja z suszonymi pomidorami - to pasta z ciecierzycy, która smakuje doskonale!

Składniki:

  • puszka ciecierzycy w zalewie (400g)
  • pół szklanki pasty sezamowej tahini(125ml)
  • sok z dwóch cytryn
  • 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
  • łyżeczka mielonego kuminu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa extra virgin z oliwek do podania
  • dodatkowo:
  • kilka listków kolendry
  • kilka suszonych pomidorów
  • Niezbędny malakser lub blender.

Hummus - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do malaksera wlewamy sok z cytryn
  • tahini
  • rozgnieciony czosnek i kumin. Miksujemy na jednolitą masę. Odkładamy kilka ziaren ciecierzycy do przybrania
  • odcedzoną resztę wsypujemy do malaksera
  • dolewamy dwie łyżki zalewy z puszki. Rozdrabniamy i miksujemy do uzyskania jednolitej pasty (nie całkiem 'gładkiej').
  • Przekładamy do miseczki
  • wyrównujemy
  • polewamy oliwą i doprawiamy kuminem
  • solą i pieprzem. Przybieramy ziarnami ciecierzycy i listkami kolendry.
  • Można jeść od razu
  • lepiej wstawić do lodówki na godzinę.
  • Hummusem można smarować pieczywo
  • można wybierać go z miseczki pitą albo chipsami (np. nachos).
  • Wersję z suszonymi pomidorami (ze słoika) uzyskujemy przez zmiksowanie kilku pomidorów w malakserze i wymieszaniu w nim z połową masy.

Porady

Zobacz też: pasta z ciecierzycy - 6 pomysłów na domowy hummus

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne