Hummus to tradycyjna pasta na bazie ciecierzycy, tahini, soku z cytryny oraz czosnku. Oliwa jest wykorzystywana na sam koniec, aby podkreślić smak roślin strączkowych. Swoją nazwę wziął od arabskiego słowa oznaczającego ciecierzycę. Najważniejsze w przygotowywaniu hummusu jest odpowiednie ugotowanie ciecierzycy oraz posiadanie tahini – pasty wykonanej w stu procentach z sezamu. Hummus pochodzi z terenów Izraela i terenów krajów arabskich. Domowy hummus to charakterystyczne danie kuchni żydowskiej. Uważa się, że nawet panuje mały spór pomiędzy smakoszami kuchni arabskiej i izraelskiej. Próbują rozstrzygnąć, której kuchni jest bliższy hummus.

Jak zrobić hummus z ciecierzycy?

Hummus – przepis idealny to marzenie nie jednego smakosza. Warto zauważyć, że niezawodny przepis na hummus zaproponował Yotam Ottolenghi w książce „Jerozolima”. Na samym początku należy namoczyć dzień wcześniej ciecierzycę w zimnej wodzie z łyżką sody oczyszczonej. Następnie po całym dniu należy wylać wodę z namaczania. Ciecierzycę umieścić w większym garnku i zalać około 2 l wody i połową łyżeczki sody oczyszczonej. Gotowanie ciecierzycy z sodą skraca czas przygotowania. W zależności od świeżości ziaren ciecierzycy należy gotować je przez 20-45 minut. Ciecierzyca na hummus ma być ugotowana do miękkości, aby łatwo się rozpadała podczas miksowania na gładką masę. W połowie gotowania należy wsypać łyżeczkę soli.

Następnie ugotowaną ciecierzycę umieszczamy w blenderze, dodajemy tahini, sok z cytryny, odrobinę soli oraz kilka ząbków czosnku. Miksujemy przez kilka minut, aż osiągniemy kremową konsystencję. Na koniec można dodać startą skórkę z cytryny i hojnie polać oliwą z oliwek.

Zobacz także:przepisy na hummus 

Jak zrobić hummus z suszonymi pomidorami?

Podstawowy przepis na hummus pozostawia pole do popisu. Hummus z dodatkami to przekąska, która pozwala rozwinąć wyobraźnię. W sezonie można dodać upieczonego purée z dyni albo upieczonego, przeciśniętego przez praskę czosnku. Hummus czosnkowy z pieczonych główek będzie słodki i intensywny w smaku. Aby zrobić hummus z suszonymi pomidorami, do podstawowego przepisu na hummus, należy dodać kilka połówek suszonych pomidorów i ponownie zmiksować. Jeżeli zastanawiacie się jak zrobić hummus paprykowy, to znamy odpowiedź. Klasyczny hummus należy wzbogacić upieczoną, zgrillowaną czerwoną papryką. Dla głębszego smaku można użyć pieczonej, marynowanej papryki. Na koniec całość zmiksować na gładką masę. Jeżeli nie mamy papryki marynowanej, możemy dodać słodkiej papryki w proszku. Jeszcze bardziej intrygującego smaku nabierze hummus, po dodaniu do niego wędzonej papryki.

Jak zrobić hummus z cieciorki z puszki?

Dużym ułatwieniem jest zrobienie hummusu z cieciorki z puszki. Najlepsza będzie ciecierzyca ugotowana na parze o jędrnej konsystencji. W odróżnieniu od ciecierzycy konserwowej nie będzie miała kwaśnego zapachu. Ciecierzycę z puszki użyjcie tak samo jak gotowaną w domu. Domowy hummus będzie smakował równie pysznie, gdy użyjemy tradycyjnych dodatków. O wiele lepszym wyjście jest wykorzystywanie ciecierzycy ze słoika. Warto pamiętać, aby nie wylewać płynu z gotowania lub przechowywania ciecierzycy. Tak zwana aquafaba będzie idealną bazą do wegańskiego musu czekoladowego albo wegańską bezę pavlovej.

Jak zrobić hummus z tahini?

Domowy hummus z tahini to prosty sposób na wykorzystanie zapasów sezamu. Domowe tahini powstanie po uprażeniu ziaren sezamu na suchej patelni. Gdy osiągnął jasnobrązowy kolor i orzechowy zapach przesypujemy na chłodny talerz do ostygnięcia. Następnie wsypujemy do blendera, dodajemy soli, soku z cytryny i oliwy. Miksujemy do momentu osiągnięcia kremowej pasty. Zamiast tradycyjnej tahini można użyć masła orzechowego, które również nada głębokiego, orzechowego smaku.

Jak zrobić hummus z soczewicy?

Hummus jednoznacznie kojarzy się z ciecierzycą. Jednak w identyczny sposób jak pastę z ciecierzycy można przygotować hummus z soczewicy. Soczewica jest drobniejsza, więc wymaga znacznie krótszego czasu gotowania. Poza tym wymaga wyrazistszych przypraw i hojnej szczypty pieprzu. Tak przygotowanym hummusem możecie nawet nadziewać pierogi lub przekładać naleśniki. Całość warto posypać nasionami czarnuszki lub czarnego sezamu.