Hot cross buns to drożdżowe bułeczki z charakterystycznym krzyżykiem, które są spożywane w Wielkiej Brytanii w Wielki Piątek. Skrywają w sobie kandyzowaną skórkę z pomarańczy, cynamon oraz duże ilości rodzynek. Bułeczki hot cross buns świetnie sprawdzą się na słodkie śniadanie lub podwieczorek i to niekoniecznie w okresie świątecznym.
Getty Images
(średnia 0 z 0 głosów)
Przygotowanie zaczynu: do niewielkiego naczynia wrzucamy 35 g mąki pszennej chlebowej, drożdże, mleko oraz 5 g cukru. Mieszamy do połączenia składników. Następnie przykrywamy naczynie folią spożywczą i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut.
Ciasto: 340 g mąki pszennej chlebowej wyrabiamy z masłem, aż uzyskamy małe grudki. Następnie łączymy je z 55 g cukru, jajkiem, kandyzowaną skórką pomarańczy, solą i cynamonem. Dodajemy zaczyn i wszystko wyrabiamy przez około 10–15 minut. Pod koniec surowe ciasto łączymy z rodzynkami.
Wyrastanie: ciasto przekładamy do miski, przykrywamy folią do żywności i odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
Kształtowanie: wyrośnięte ciasto dzielimy na około 10–12 równych kawałków. Następnie formujemy je w okrągłe bułeczki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pamiętajmy, żeby zachować między nimi przynajmniej 2 cm odstępu, bo będą rosły. Na końcu przykrywamy je bawełnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce, aż podwoją swoją objętość.
Piekarnik: nagrzewamy do 220°C
Pasta na krzyżyk: 80 ml wody, 100 g mąki pszennej oraz olej łączymy ze sobą. Następnie przekładamy pastę do worka cukierniczego i dekorujemy wyrośnięte bułeczki.
Pieczenie: bułeczki wkładamy do piekarnika na około 15 minut.
Glazura: 110 g cukru oraz 110 ml wody wrzucamy do garnka i zostawiamy do zagotowania. Upieczone hot cross buns smarujemy z wierzchu gorącym syropem.
Porady
- Bułeczki hot cross buns możemy wzbogacić w startą skórkę z cytryny lub pomarańczy. Niewielki dodatek przypraw takich, jak gałka muszkatołowa również nada im wspaniałego aromatu.
- Gotowe wypieki świetnie sprawdzą się na śniadanie z dodatkiem ulubionego dżemu lub kremu czekoladowego.
- Podczas gotowania syropu możemy wlać do niego jedną łyżkę wody z kwiatów pomarańczy. Dodatek ten pozytywnie wpłynie na aromat naszych wypieków. Bułeczki w prosty sposób wykończymy również gorącą konfiturą morelową.
- Zamiast 18 g świeżych drożdży, możemy również użyć około 10 g suchych.
- Jeśli zauważymy, że podczas pieczenia nasze bułeczki za szybko ciemnieją – warto przykryć je wtedy od góry aluminiową folią do żywności.
Komentarze