Najpierw przygotuj zaczyn: drożdże rozgnieć z mlekiem i cukrem, dodaj mąkę i wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Do dużego garnka wsyp 3/4 kg mąki razem z solą, wymieszaj, dodaj zaczyn i ciepłe (nie gorące!!) mleko. Wyrób ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Tymczasem pokrój parówki na połówki. Na stolnicy grubo wysypanej mąką (aby się nie kleiło) wyrób ponownie już wyrośnięte ciasto, podziel na 2 części (aby było wygodniej) i rozwałkuj do grubości ok. 5 mm. Nożem wykrawaj kwadraty o boku 9-10 cm, po przekątnej układaj najpierw plasterek sera a następnie połowę parówki i zawijaj, łącząc przeciwległe rogi tak, aby powstała bułeczka. Układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw jeszcze na 5 minut do wyrośnięcia; posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut, aby się z wierzchu przyrumieniły. Podawaj na ciepło z keczupem. Smacznego!!!
Komentarze