Mini hot-dogi

Kto nie lubi hot-dogów ? Pyszne, własnoręcznie zrobione smakują najlepiej. W wersji mini. Polecam!!!

dodany przez: Smakija smakija

ciasto drożdżowe hot dog przekąski

Czas przygotowania:
2godz. 0min.
Ocena:

(średnia 4.51 z 174 głosów)

Składniki:

  • Zaczyn:
  • pół kostki drożdży
  • 3 łyżki ciepłego mleka
  • łyżeczka cukru
  • 2-3 łyżki mąki
  • Ciasto:
  • 3/4 kg mąki
  • płaska łyżka soli
  • pół litra ciepłego mleka
  • Dodatkowo:
  • około 10 parówek
  • 20 plasterków sera żółtego
  • 1 jajko
  • keczup

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Sposób podania:

  • na ciepło

Mini hot-dogi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Najpierw przygotuj zaczyn: drożdże rozgnieć z mlekiem i cukrem, dodaj mąkę i wymieszaj, odstaw do wyrośnięcia. Do dużego garnka wsyp 3/4 kg mąki razem z solą, wymieszaj, dodaj zaczyn i ciepłe (nie gorące!!) mleko. Wyrób ciasto i ponownie odstaw do wyrośnięcia na około 30-40 minut. Tymczasem pokrój parówki na połówki. Na stolnicy grubo wysypanej mąką (aby się nie kleiło) wyrób ponownie już wyrośnięte ciasto, podziel na 2 części (aby było wygodniej) i rozwałkuj do grubości ok. 5 mm. Nożem wykrawaj kwadraty o boku 9-10 cm, po przekątnej układaj najpierw plasterek sera a następnie połowę parówki i zawijaj, łącząc przeciwległe rogi tak, aby powstała bułeczka. Układaj bułeczki na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw jeszcze na 5 minut do wyrośnięcia; posmaruj bułki roztrzepanym jajkiem i upiecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 15-20 minut, aby się z wierzchu przyrumieniły. Podawaj na ciepło z keczupem. Smacznego!!!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy