Paella - przepisy na hiszpańskie danie

18 przepisów

Paella to danie pochodzące z Hiszpanii. Składniki wchodzące do paelli to ryż, owoce morza albo kiełbasa chorizo. Paella zawiera mnóstwo warzyw takie jak papryka, groszek zielony, czosnek i natkę pietruszki. Hiszpańska paella przygotowywana jest w specjalnym naczyniu nazywanym paellera. To głębsza patelnia, która umożliwia duszenie i przenikanie się poszczególnych smaków. Ta hiszpańska potrawa z ryżu łączy w sobie mięso drobiowe, kalmary i krewetki. Paella podlewana jest bulionem, białym winem albo przecierem pomidorowym. Pośród zebranych przez nas przepisów znajdziecie przepis na paella z kurczakiem.

 

Paella - przepisy na hiszpańskie danie

Czas przygotowania: 60 min.
Paella

Hiszpańska potrawa po polsku

Aida

Paella

Czas przygotowania: 45 min.
Paella z Malagi

Przepis oryginalny.

Bahus1

Paella z Malagi

Inne z kolekcji: dania z ryżem

Jaki ryż do paelli?

Ryż do paelli nie powinien być kleisty. Ryż do paelli powinien być ugotowany na sypko.To nie jest ryż, który nadawałby się na risotto. Taki ryż ma dużą zawartość skrobi. Paella to danie, które zawierają mięso a ziarenka ryżu maja jedynie otaczać pozostałe składniki. Ryż powinien być ugotowany na sypko i jedynie towarzyszyć pozostałym składnikom. Ryż do paelli można ugotować wcześniej, aby podgrzał się po dodaniu do mięsa i warzyw.

Jak zrobić paelle?

Paella powinna być robiona na grubej patelni, która pomieści wszystkie składniki. Na średnim ogniu rozgrzewamy olej i podsmażamy chorizo wraz z cebulą. Po 5 minutach, wrzucamy groszek, zalewamy wrzącą wodą i mieszamy. Dodajemy czosnek, upieczoną paprykę i wędzoną paprykę w proszku. Mieszamy przez minutę. Dodajemy ryż i gotujemy na dużym ogniu przez 5 minut. Do momentu aż płyn zostanie wchłonięty a ryż się rozgrzeje. Podajemy hojnie posypane natką pietruszki i z pokrojoną w ćwiartki cytryną.

Paella – jakie wino wybrać?

Paella to często danie na bazie owoców morza. Do krewetek, małży, kalmarów, ośmiorniczek sprawdza się białe wino półwytrawne. Białe wino dodawane jest już podczas gotowania, aby uwypuklić smak dodatków. Do podania paelli z owocami morza, typuje się trunki o owocowych nutach smakowych. Szczególnie pochodzące z Katalonii. Warto pamiętać, że paella to danie pochodzące z kuchni ubogich. Często to było danie resztkowe, które wykorzystywało tańsze produkty albo odświeżało się, jako nowe danie. Stąd wina, które używa się do gotowania nie mogą przyćmiewać smaku paelli. Ich celem jest uwypuklenie atutów. Dlatego nie powinno się korzystać z win ciężkich. Wino do paelli ma działać orzeźwiająco i odświeżająco dla całego dania. Doskonałym wyborem będą wina typu cava.

Paella – jak jeść?

Paelle to danie jednogarnkowe. Dokładnie z jednej patelni. Paella stawiana jest pośrodku stołu. Domownicy nabierają sobie porcję bezpośrednio z naczynia. Hiszpańska paella podawana jest często, jako danie główne. W zależności od składników jest bardziej lub mniej wystawna. Czasem paella serwowana jest jako rodzaj przystawki.

 

Artykuły powiązane

Jak ugotować ryż
25.03.2020

Jak ugotować ryż? – praktyczny poradnik

Ryż jest drugim, po pszenicy, najchętniej uprawianym zbożem na świecie. Często gości również w polskiej kuchni, ponieważ stanowi wartościowy dodatek wielu potraw. Czy jednak wiemy, jak ugotować ryż? W cyklu Poradnik gotowania podpowiadamy kilka praktycznych wskazówek.

Jak wybrać i jak gotować ryż
11.03.2019

Ryż jaśminowy, basmati czy ryż parboiled – poradnik o ryżu

Stanowi podstawę wyżywienia dla co trzeciego mieszkańca naszej planety. Istnieje bardzo wiele odmian ryżu, m.in. jaśminowy, basmati czy  parabolided. Która zasługuje na szczególne zainteresowanie? Wyjaśniamy w naszym cyklu „Smak”.

Mąka ryżowa - bez glutenu w kuchni
30.11.2018

Mąka ryżowa – hit bez glutenu, który zaskoczy cię w kuchni

Mąka ryżowa zdobyła serca osób na diecie bezglutenowej. Stanowi jeden z podstawowych produktów kuchni japońskiej, a od pewnego czasu bardzo popularna stała się w Polsce. Żeby dostarczyć swojemu organizmowi jak najwięcej prozdrowotnych właściwości, warto sięgnąć po mąkę ryżową pełnoziarnistą. Co jeszcze warto wiedzieć o tym produkcie? Zobacz nasz poradnik "mąka ryżowa w kuchni".

paella
14.03.2016

Hiszpańska podróż ze smakiem

Paella, gazpacho i sangria to główne atrybuty hiszpańskiej kuchni. Śródziemnomorski kraj potrafi jednak zaskoczyć różnorodnością, zarówno kulturową jak i kulinarną. Jakie składniki i potrawy rozkochają podniebienia turystów? Do których regionów pojechać, aby poznać smak prawdziwej Hiszpanii?

kulinarna_fiesta
10.10.2008

Kulinarna fiesta

Hiszpanie kochają życie i czerpią z niego garściami. Są otwarci i spontaniczni, potrafią świetnie się bawić i lubią dobrze zjeść. Każda okazja może stać się pretekstem do wspólnej biesiady.