Paella

Pobudza kubki smakowe o niezwykły aromat i smak, który jest w stanie poruszyć każdego!

Dodany przez:

Paella

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 300 gr ryżu (może być risotto)
  • kiełbaska chorizo
  • pierś z kurczaka
  • papryka czerwona
  • puszka pomidorów
  • cukinia
  • czosnek 3 ząbki
  • cebula
  • szczypta szafranu lub kurkumy
  • 500 ml buliony warzywnego
  • szczypta soli i pieprzu
  • oliwa
  • plastry cytryny

Przygotowanie

  1. Na rozgrzanej patelni wrzucamy pokrojona w plastry kiełbasę, smażymy przez ok 5 min by następnie dodac pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka. Następnie dodajemy pokrojoną paprykę w kostkę, cukinię w plastry, cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Podsmażamy warzywa z kiełbasą i kurczakiem przez ok 8 min. Następnie dodajemy ryż lekko go podsmażając by pochwili dodać wywar z bulionu. Całość doprawiamy soląi pieprzem i szfranem. Całość mieszamy by ryż się odpowiednio ugotował. Po 15 minutach dodajemy pomidory z puszki (ewentualnie świeże, jeśli mamy sezon). Całość dusimy przez ok 8 minut. Co jakiś czas mieszamy całość by paella przeszła aromatem i smakiem wszytskich składników. Podajemy z plastrami cytryny
owoce morza obiad Hiszpania Paella
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy