Skordalia grecka

Skordalia, czyli pasta z czosnku, to grecka potrawa, która zaskakuje smakiem. Aromatyczna, kremowa i całkiem prosta do przygotowania. Skordalia świetnie pasuje do dań mięsnych i warzyw.

Skordalia

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.52 z 188 głosów)

Składniki:

  • 150 g miąższu ciabatty
  • 6 łyżek octu winnego białego
  • 200 g włoskich uprażonych orzechów
  • 8 ząbków czosnku
  • ok. 80 ml oliwy
  • sól
  • pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Skordalia grecka - przygotowanie:
  • Miąższ z ciabatty rwiemy na kawałki i namaczamy w occie. Miksujemy orzechy z czosnkiem
  • dodajemy namoczone pieczywo i powoli dolewamy oliwę (sami decydujemy
  • czy pasta z czosnku jest wystarczająco gęsta). Doprawiamy solą i pieprzem – skordalia powinna być lekko kwaskowa
  • wyraźnie czosnkowa i orzechowa.
  • Skordalia to kapitalny dodatek do serów
  • doskonały farsz do grillowanych roladek z bakłażana lub cukinii
  • naleśników z duszonym szpinakiem
  • białym serem i rodzynkami
  • steków
  • kotlecików jagnięcych
  • kalmarów czy nawet swojskiej grillowanej karkówki.
  • Można dodać do niej ugotowany letni ziemniak
  • doprawić sokiem z cytryny zamiast octem
  • a orzechy podmienić na migdały. Skordalia zaskoczy Was w kuchni!

Porady

Zobacz też: kuchnia grecka to nie tylko sałatka grecka

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy