Skordalia grecka

Skordalia, czyli pasta z czosnku, to grecka potrawa, która zaskakuje smakiem. Aromatyczna, kremowa i całkiem prosta do przygotowania. Skordalia świetnie pasuje do dań mięsnych i warzyw.

Dodany przez:

Skordalia grecka

Na zimno

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.5 z 2 głosów)

Składniki

  • 150 g miąższu ciabatty
  • 6 łyżek octu winnego białego
  • 200 g włoskich uprażonych orzechów
  • 8 ząbków czosnku
  • ok. 80 ml oliwy
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie

  1. Skordalia grecka - przygotowanie:
  2. Miąższ z ciabatty rwiemy na kawałki i namaczamy w occie. Miksujemy orzechy z czosnkiem, dodajemy namoczone pieczywo i powoli dolewamy oliwę (sami decydujemy, czy pasta z czosnku jest wystarczająco gęsta). Doprawiamy solą i pieprzem – skordalia powinna być lekko kwaskowa, wyraźnie czosnkowa i orzechowa.
  3. Skordalia to kapitalny dodatek do serów, doskonały farsz do grillowanych roladek z bakłażana lub cukinii, naleśników z duszonym szpinakiem, białym serem i rodzynkami, steków, kotlecików jagnięcych, kalmarów czy nawet swojskiej grillowanej karkówki.
  4. Można dodać do niej ugotowany letni ziemniak, doprawić sokiem z cytryny zamiast octem, a orzechy podmienić na migdały. Skordalia zaskoczy Was w kuchni!
przepisy sałatka sos dodatki Skordalia grecka skordalia
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze