Sałatka ziemniaczana w greckim stylu

Jesteście już znudzeni klasyczną sałatką ziemniaczaną? Zróbcie ją w greckim stylu, z dodatkiem papryki, szafranu i czerwonego wina.

Sałatkisałatka ziemniaczana

Czas przygotowania:
50 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 197 głosów)

Składniki:

  • 6 łyżek octu z czerwonego wina
  • opakowanie oryginalnego szafranu (0,12 g)
  • łyżka cukru
  • 80 dag ugotowanych w całości niedużych ziemniaków
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • czerwona cebula
  • kilka liści bazylii
  • 5 dag orzechów pekan
  • 1/2 słoiczka (ok. 8 dag) suszonych pomidorów w oliwie
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 10 dag czarnych oliwek bez pestek

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Kroki wykonania:

  • Ocet mieszamy z szafranem i cukrem
  • szybko zagrzewamy
  • odstawiamy i zostawiamy do wystudzenia. Kartofl e kroimy w grube plastry
  • oczyszczone z pestek i błon papryki w paski
  • obrane cebule w pióra. Bazylię rwiemy na kawałki. Orzechy siekamy razem z osączonymi pomidorami.
  • Ok. 4 łyżek oliwy mieszamy z szafranowym octem
  • zalewamy kartofl ane plastry
  • delikatnie poruszamy naczyniem i odstawiamy na 15–20 min. Po tym czasie dokładamy resztę składników
  • przemieszujemy
  • przyprawiamy do smaku solą
  • pieprzem i oliwą
  • posypujemy oliwkami.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy