Sałatka ziemniaczana w greckim stylu

Jesteście już znudzeni klasyczną sałatką ziemniaczaną? Zróbcie ją w greckim stylu, z dodatkiem papryki, szafranu i czerwonego wina.

Dodany przez:

Warzywne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 6 łyżek octu z czerwonego wina
  • opakowanie oryginalnego szafranu (0,12 g)
  • łyżka cukru
  • 80 dag ugotowanych w całości niedużych ziemniaków
  • czerwona papryka
  • żółta papryka
  • czerwona cebula
  • kilka liści bazylii
  • 5 dag orzechów pekan
  • 1/2 słoiczka (ok. 8 dag) suszonych pomidorów w oliwie
  • oliwa
  • sól, pieprz
  • 10 dag czarnych oliwek bez pestek

Przygotowanie

  1. Ocet mieszamy z szafranem i cukrem, szybko zagrzewamy, odstawiamy i zostawiamy do wystudzenia. Kartofl e kroimy w grube plastry, oczyszczone z pestek i błon papryki w paski, obrane cebule w pióra. Bazylię rwiemy na kawałki. Orzechy siekamy razem z osączonymi pomidorami.
  2. Ok. 4 łyżek oliwy mieszamy z szafranowym octem, zalewamy kartofl ane plastry, delikatnie poruszamy naczyniem i odstawiamy na 15–20 min. Po tym czasie dokładamy resztę składników, przemieszujemy, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem i oliwą, posypujemy oliwkami.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2017
sałatka kuchnia grecka ziemniak sałatka ziemniaczana
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy