Placek czekoladowy z białym wnętrzem

Ocena:

4.47 (146)

  • 1 godz. 30 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Dwukolorowy placek czekoladowy z białym wnętrzem to połączenie czekolady i sera, a także pyszne dekoracji w postaci czekoladowej glazury i wiórków czekoladowych.

Składniki:

  • serek  250 g

  • cukier  125 g

  • jajka  6 szt.

  • ekstrakt waniliowy  10 ml

  • mąka  190 g

  • kakao  75 g

  • kawa mielona  5 g

  • woda  190 ml

  • soda oczyszczona  5 g

  • sól  5 g

  • kwaśna śmietana  220 ml

  • masło  150 g

  • brązowy cukier  440 g

  • śmietana 30%  125 ml

  • syrop cukrowy  15 ml

  • gorzka czekolada  150 g

Placek czekoladowy z białym wnętrzem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C. Na nadzienie: serek ubijamy z cukrem, aż się dobrze połączą. Dodajemy jajko, ekstrakt wanilii i mąkę (10 g), mieszamy, przykrywamy. Odstawiamy w chłodne miejsce.

  • Krok 2:

    Na ciasto: w dużej misce kakao łączymy z czekoladą i mieloną kawą. Wlewamy wrzątek do miski i przykrywamy. Odstawiamy na 5 min.

  • Krok 3:

    W małej misce mąkę mieszamy z solą i sodą. Czekoladową mieszaninę ubijamy, aż będzie gładka. Studzimy w temp. pokojowej. Gdy ostygnie, łączymy ze śmietaną.

  • Krok 4:

    W misce mikserem ubijamy masło, brązowy cukier, wanilię przez ok. 3 min, lub ucieramy na puszystą masę. Kolejno dodajemy jajka, stale ubijając, aż się wszystko połączy. Miksując na niskich obrotach, stopniowo dosypujemy mąkę i dodajemy mieszaninę czekoladową. Ubijamy, aż ciasto będzie gładkie.

  • Krok 5:

    Trochę więcej niż połowę ciasta wlewamy do natłuszczonej i oprószonej mąką formy z kominkiem. Delikatnie wlewamy masę serową na środek ciasta, nie pozwalając, aby dotykała krawędzi formy. Ostrożnie wlewamy pozostałe ciasto czekoladowe. Pieczemy przez ok. 50 min, aż wbita w ciasto wykałaczka wyjdzie czysta. Po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy ciasto na 10 min w formie, wyjmujemy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.

  • Krok 6:

    Na glazurę: w małym rondelku podgrzewamy śmietanę i syrop na średnim ogniu, aż będą gorące. Zdejmujemy z ognia i dodajemy czekoladę, mieszając, aż się rozpuści i glazura będzie gładka. Lekko studzimy, aż zgęstnieje. Na ok. 10 min przed podaniem polewamy wierzch ciasta glazurą.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 01/2017

Porady

Zobacz też: fondand jak ciasto

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne