Faszerowana pieczeń wołowa

Faszerowana pieczeń wołowa

Dodany przez:

Faszerowana pieczeń wołowa

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
6 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 2 kg wołowiny na pieczeń
  • sól
  • 3 ząbki czosnku
  • 12 łyżek oliwy
  • 3 łyżeczki tymianku
  • 3 łyżeczki rozmarynu
  • pieprz kolorowy
  • 5 kolorowych papryk
  • 3 duże cebule
  • olej do smażenia
  • szklanka bulionu wołowego

Przygotowanie

  1. Faszerowana pieczeń wołowa
  2. Mięso nacieramy solą. Czosnek obieramy, drobno siekamy, mieszamy z oliwą, tymiankiem i rozmarynem. Marynatą smarujemy mięso ze wszystkich stron, posypujemy grubo mielonym pieprzem, przekładamy do zakrytego naczynia, wstawiamy na całą noc do lodówki. Papryki myjemy, osuszamy, przecinamy, oczyszczamy z gniazd nasiennych, kroimy w szerokie paski. Cebule obieramy, kroimy w półplasterki.
  3. Po wyjęciu mięsa z marynaty, w jego górnej części pośrodku robimy dwa podłużne głębokie nacięcia, wypełniamy je pokrojoną papryką i cebulą. Nacięcia spinamy wykałaczkami lub całe mięso obwiązujemy nicią kuchenną.
  4. Wołowinę obsmażamy, rumieniąc z każdej strony, na rozgrzanym oleju, i układamy w brytfannie. Pieczemy ok. 2 godz. w piekarniku nagrzanym do temp. 190°C, często podlewając bulionem.
  5. Po wyjęciu z piekarnika mięso kroimy w grube plastry i podajemy z wytworzonym sosem, można także pozostawić pieczeń w piekarniku do ostygnięcia i podawać na zimno.
przepisy mięso obiad kolacja pieczeń wołowina Faszerowana pieczeń wołowa
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy