Fasolowy Murzynek

Do tego ciasta nie używa się mąki - zastępuje ją fasola :)

CiastatortymurzynekDesery

Czas przygotowania:
120 min.
Kalorie:
330.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 10 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 158 głosów)

Składniki:

  • 250 g fasoli jaś
  • 150 - 200 g cukru pudru
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 8 jajek
  • 2 łyżki kakao
  • powidła śliwkowe
  • czekolada
  • wiórki kokosowe lub płatki migdałowe

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Fasolę zalać wodą i zostawić na noc. Następnego dnia odlać wodę, w której się moczyła i zalać świeżą wodą. Ugotować ją, ale nie rozgotować. Gdy trochę przestygnie, obrać każde ziarno ze skórki. Zemleć w maszynce do mięsa. Żóltka oddzielić od białek, utrzeć z cukrem pudrem, wymieszać z fasolą, kakao i bułką tartą. Białka ubić na sztywno i dodać do ciasta. Wymieszać. Całość przełożyć do wysmarowanej tortownicy i piec 40 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu ciasto odstawić do ostygnięcia. Następnie przekroić je na pół, przełożyć powidłami i złożyć obie części. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i posmarować nią ciasto. Posypać wiórkami kokosa lub migdałami. Wstawić do lodówki. Smacznego!

Kalorie: 330.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy